Tesztelje, mennyit tud a magyar film aranykorának „nagyasszonyáról”!

A közmédia a bálványozott filmcsillag születésének 111. évfordulóján filmcsokor vetítésével ünnepli Muráti Lili halhatatlan tehetségét. A színésznő legemlékezetesebb alakításait július 23-án és 24-én a Dunán, míg 26-án az M5-ön láthatják a nézők. Válaszoljon az MTVA Archívum játékában feltett kérdésekre, hogy kiderüljön, mennyit tud a magyar film aranykorának egyik legnagyobb művészéről!

Kvíz

2022.07.17 | olvasási idő: kb. 2 perc


Három közönségkedvenc filmmel, és egy portréműsorral emlékezünk az ünnepelt magyar színésznőre, Muráti Lilire, aki 111 évvel ezelőtt, 1911. július 22-én látta meg a napvilágot Nagyváradon, és aki bár elsőként a Vígszínház társulatának tagjaként nyerte el a közönség szeretetét, a filmvásznon is maradandót alkotott.  Július 23-án 14:30-tól a Fizessen, nagysád! című, 1937-es vígjátékát, július 24-én 14:15-től az 1943-as Ez történt Budapesten című filmjét tűzi műsorára a Duna, majd július 26-án 13:50-től a szintén ebben az évben készült, Házasággal kezdődik című komédiáját vetíti az M5.

Muráti Lili életében sok minden bizonytalan, leginkább a születési éve, amelyet a művésznő tudatosan igyekezett titokban tartani. A keresztneve sem Lili, hanem Teodóra Aurélia volt, ahogyan az MTVA Archívumban elérhető, róla szóló kétrészes portréból kiderül. Egyvalami azonban egyértelműen kiviláglik: színésznőnek született, hivatását pedig szívvel-lélekkel űzte.

További cikkek:

A magyar kultúra napja

Január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, arra emlékezve, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. Arra a kérdésre, hogy mi a magyar kultúra, nehéz egyértelmű választ adni, de egyvalami biztos: rengeteg mindenre lehetünk büszkék. Hungarikumokra, tudósokra és találmányokra, művek sorára, amelyeket mi adtunk a világnak – kvízünkkel pedig próbára teheti magát, mennyire ismeri ezeket!

Minden napra Örkény!

110 éve született a magyar groteszk nagymestere, aki mindig aktuális. A születésnapi hét minden egyes napján megidézi az MTVA Archívuma a magyar irodalom egyik legegyedibb hangú és stílusú szerzőjét, aki mindig nagyregényeket szeretett volna írni, mégis az egyperces novellákkal lett megkerülhetetlen igazodási pont.

A budapesti metró

A földfelszín alatti közlekedés 1896 óta a budapestiek és a városba látogatók életének része. Ennek történetéből villantunk föl mozzanatokat a Nemzeti Fotótár képei segítségével, érdekességek kíséretében.

"Az ember vagy csinál valamit vagy dögöljön meg!"

Ha van színész, akinek titokzatos tekintete és művészete beleégett az örökkévalóságba, az az övé. Személyisége feledhetetlen, emléke nemzedékeken átívelő. 90 éves lenne Latinovits Zoltán.