Tesztelje, mennyit tud a magyar film aranykorának „nagyasszonyáról”!

A közmédia a bálványozott filmcsillag születésének 111. évfordulóján filmcsokor vetítésével ünnepli Muráti Lili halhatatlan tehetségét. A színésznő legemlékezetesebb alakításait július 23-án és 24-én a Dunán, míg 26-án az M5-ön láthatják a nézők. Válaszoljon az MTVA Archívum játékában feltett kérdésekre, hogy kiderüljön, mennyit tud a magyar film aranykorának egyik legnagyobb művészéről!

Kvíz

2022.07.17 | olvasási idő: kb. 2 perc


Három közönségkedvenc filmmel, és egy portréműsorral emlékezünk az ünnepelt magyar színésznőre, Muráti Lilire, aki 111 évvel ezelőtt, 1911. július 22-én látta meg a napvilágot Nagyváradon, és aki bár elsőként a Vígszínház társulatának tagjaként nyerte el a közönség szeretetét, a filmvásznon is maradandót alkotott.  Július 23-án 14:30-tól a Fizessen, nagysád! című, 1937-es vígjátékát, július 24-én 14:15-től az 1943-as Ez történt Budapesten című filmjét tűzi műsorára a Duna, majd július 26-án 13:50-től a szintén ebben az évben készült, Házasággal kezdődik című komédiáját vetíti az M5.

Muráti Lili életében sok minden bizonytalan, leginkább a születési éve, amelyet a művésznő tudatosan igyekezett titokban tartani. A keresztneve sem Lili, hanem Teodóra Aurélia volt, ahogyan az MTVA Archívumban elérhető, róla szóló kétrészes portréból kiderül. Egyvalami azonban egyértelműen kiviláglik: színésznőnek született, hivatását pedig szívvel-lélekkel űzte.

További cikkek:

10 érdekesség Somló Tamásról - kvíz

Ma lenne 75 éves a budapesti születésű énekes-zenész, ennek apropóján játékra invitáljuk Önöket. Ki mennyit tud Somló Tamásról?

Vízipók, Kukori és a többiek

Vízipók-csodapók, Kukoriék és a nagy Ho-ho-ho-horgász. Szinte biztosak lehetünk benne, hogy ha ezeket a rajzfilmsorozatokat megemlítjük ismerőseink körében, valaki biztosan rá fogja vágni, hogy ezek közül egyik vagy másik a legnagyobb kedvence. Olyan rajzfilmekről beszélünk, amelyeken generációk nőttek föl. S bár rajzfilmek tömegével születnek manapság is, a mondanivaló és a kép egysége, bája, egyedisége a mai napig elvarázsol bennünket ezen sorozatok esetében.

Pesszimista művek egy emberszerető alkotótól

55 éve nincs köztünk Füst Milán – míg fő műve, a Feleségem története filmként hódítja meg a világot.

„Mégiscsak érdemes ilyen öregnek lenni!”

Csodagyerekként indult, a világ legnagyobb zenei színpadain játszott, majd karmesterpálcára cserélte a zongorát és a leghíresebb szimfonikus zenekarokat vezényelte. Születésnapján köszöntjük a Kossuth-díjas művészt, Vásáry Tamást.