Nemzetközi sörnap

2008 óta minden év augusztus 5-én tartják világszerte a sör napját, amely egy kis amerikai sörözőből indult világhódító útjára, de maga a sörivás hagyománya már többezer éves.

Kultúrsnack

2022.08.05 | olvasási idő: kb. 2 perc


Sörgyári dolgozó, 1988 (MTI Fotó: Krista Gábor)

A sör világszerte és hazánkban is nagy népszerűségnek örvend, így nem meglepő, hogy külön napot szenteltek ennek az italnak, amely szinte egyidős az emberiséggel. Baráti találkozók, fesztiválok, koncertek, sportesemények, ünnepek... szinte nincs olyan program, ahol ne kerülne elő ez a nedű. Számtalan fajtája létezik, az alkoholmentestől kezdve az ízesítetten, kézművesen, világoson, barnán, édesen, keserűn át a házi főzésű sörökig. Mikor ünnepelnénk a nyár egyik kedvenc szomjoltóját, ha nem nyáron? A világnap célja a sört ünneplő baráti közösségek összehozása, a sörkészítők és felszolgálók megünneplése, valamint a sörbarát nemzetek egyesítése.

Építőmunkások az újjáépülő Erzsébet hídon, 1964 (MTI Fotó: Bara István)

A mértékletes sörfogyasztásnak még pozitív hatása is lehet egészségünkre, ugyanakkor a hosszú távú, folyamatos alkoholfogyasztás kifejezetten káros, szóval mindenképpen ügyeljünk a mértékre!

Végezetül egy mondás a sokból, ami a sörről született: Aki okosan tud inni, az élni is tud.

Egészségünkre!

Borítókép: Sörfesztivál életkép 1990-ben MTI Fotó: Kozma István Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-914175

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 317 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Csalok, de jól csinálom!

110 éve született Rodolfo, aki egy szerencsés életmentés miatt lett bűvész, és több mint ötezer trükköt tudott a bűvészet minden területéről. Születésnapja egyben a Magyar Bűvészet Napja is.

Molnárinasból színészlegenda

„Ő nem olyan valaki volt, akit meg lehettet ismerni, nem engedett közel magához senkit, nem árult el magából semmit, csak a színészetét. Ő csak a színházban volt otthon. A színpadon, a szerepeiben”- nyilatkozta róla Mensáros László.

Szépművészeti Múzeum

1906. december 6-án nyitotta meg kapuit a Szépművészeti Múzeum, a Hősök tere így vált teljessé a már elkészült Műcsarnokkal és a Millenniumi emlékművel.

Kezdődik az advent

Aggódunk, hogy nyakunkon a karácsony, pedig a szívünkben lenne a helye?! Avagy miért jó az elcsendesedés az ünnepek előtt?