Nemzetközi sörnap

2008 óta minden év augusztus 5-én tartják világszerte a sör napját, amely egy kis amerikai sörözőből indult világhódító útjára, de maga a sörivás hagyománya már többezer éves.

Kultúrsnack

2022.08.05 | olvasási idő: kb. 2 perc


Sörgyári dolgozó, 1988 (MTI Fotó: Krista Gábor)

A sör világszerte és hazánkban is nagy népszerűségnek örvend, így nem meglepő, hogy külön napot szenteltek ennek az italnak, amely szinte egyidős az emberiséggel. Baráti találkozók, fesztiválok, koncertek, sportesemények, ünnepek... szinte nincs olyan program, ahol ne kerülne elő ez a nedű. Számtalan fajtája létezik, az alkoholmentestől kezdve az ízesítetten, kézművesen, világoson, barnán, édesen, keserűn át a házi főzésű sörökig. Mikor ünnepelnénk a nyár egyik kedvenc szomjoltóját, ha nem nyáron? A világnap célja a sört ünneplő baráti közösségek összehozása, a sörkészítők és felszolgálók megünneplése, valamint a sörbarát nemzetek egyesítése.

Építőmunkások az újjáépülő Erzsébet hídon, 1964 (MTI Fotó: Bara István)

A mértékletes sörfogyasztásnak még pozitív hatása is lehet egészségünkre, ugyanakkor a hosszú távú, folyamatos alkoholfogyasztás kifejezetten káros, szóval mindenképpen ügyeljünk a mértékre!

Végezetül egy mondás a sokból, ami a sörről született: Aki okosan tud inni, az élni is tud.

Egészségünkre!

Borítókép: Sörfesztivál életkép 1990-ben MTI Fotó: Kozma István Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-914175

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 317 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Otthonába hozzuk a szabadságharc hőseit!

Bekukkantunk az m3.hu háza tájára, hogy lássuk, mivel készülnek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc megünneplésére. Ígérjük, izgalmas lesz!

Múlt századi filmek 21. századi látványban? Lehetséges!

Ki ne látta volna még az 1966-ban forgatott, Fekete István regényéből készült sorozatot, a Tüskevárat? Generációk nőttek föl Tutajos, Bütyök és Matula bácsi kalandjain. Az eredeti filmkockák azonban mára az idő és a sok vetítés miatt koszosak, megviseltek lettek, s a manapság elvárt igényeket sem elégítik ki minőségben, részletgazdagságban.

Nyolc lóerős Tündék

Ráadásul tiszavirág-életűek...

150 éves a magyar bélyeg!

A bélyeggyűjtés először csak a gyerekek játéka volt, ami ma már felnőttek millióinak lázas szenvedélye.