„Éjjel az omnibusz tetején…”

Először Franciaországban, majd Kratochvill János vendéglősnek köszönhetően több európai nagyváros után Pesten indult el a 8-14 személy szállítására alkalmas társaskocsi, az omnibusz.

Kultúrsnack

2022.07.01 | olvasási idő: kb. 2 perc


"Éjjel az omnibusz tetején, / emlékszel kicsikém, de csuda volt / Lent nyikorogtak a kerekek, / s felettünk nevetett a telihold.” Zerkovitz Béla slágerét egészen biztosan sokan ismerik és dúdolják, ha meghallják valahol. Az omnibusz története 190 éve, 1832. július 1-jén kezdődött. Ez a nap egyben a budapesti tömegközlekedés születésnapja is.

Szentendrei városnéző omnibusz (MTI Fotó: Benkő Imre)

Kratochvill, hogy növelje a kávéházai forgalmát, elsőként indította útjára félóránként az új utasszállító eszközt, amit lovak vontattak meghatározott útvonalon. Érdekesség, hogy nem voltak fix megállók: a kocsik bárhol megálltak, ahol az utasok kérték. 1848-ig több járat is közlekedett Pesten és Budán, a legnagyobb vállalkozás tulajdonosa húsz kocsival rendelkezett.

1989-ben a Margitszigeten (MTI Fotó: Földi Imre)

Az alul oldalt nyitott ülésekkel rendelkező járműre a jegyek megváltása után lehetett felülni. A Tabántól 10, a bécsi kaputól 6 krajcárba került egy utazás. A nyitott tetejű kocsikon élvezetes lehetett az utazás a békebeli időkben. Az utolsó járat 1929. november 5-én haladt át a Villányi úton. 

Borítókép: Emeletes omnibusz indul városnéző körútra  Készítette: Benkő Imre, Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-894893

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Szubrettszínésznő és igazi primadonna

Születésnapján köszöntjük Kállay Borit, aki ha szerepeit a századfordulón játszotta volna el, a premier után a kocsikból kifogták volna a lovakat, és bizonyára pezsgőt ittak volna a cipőjéből.

Kő Pál – aki még nevének is művészete anyagát választotta

Talán leghíresebb alkotása Szent István király szobra, amelyet 2001 pünkösdjén szenteltek fel a Gellért-hegyi Sziklakápolna előtt.

70 éves a „kiflipörgetés királya”

1950. augusztus 4-én született Jónyer István, aki a hetvenes években a világ legeredményesebb asztalitenisz-játékosai közé tartozott. Az úgynevezett kiflipörgetést ellenfelei sokáig nem tudták ellesni tőle.

Krencsey Marianne - az ötvenes-hatvanas évek ragyogó csillaga

Nem a párt éppen illetékes elvtársának kénye-kedve, hanem a közönség szeretete emelte a magasba.