35 éve ég és föld között

1988-ban ezen a napon volt a Presser – Sztevanovity – Horváth alkotótrió mesemusicalje, a Padlás ősbemutatója a Vígszínházban.

Kultúrsnack

2023.01.29 | olvasási idő: kb. 3 perc


Sándor Pál filmrendező eredetileg egy filmklipet szeretett volna készíteni, így kereste meg Presser Gábort és Sztevanovity Dusánt, akiknek akkor már volt egy padlás témájú dal a tarsolyában, melyhez Sztevanovity keretjátékot is írt. A projekt elhalt, de éppen ekkor merült fel az igény egy új musicalre a Vígszínházban, így a szerzőpáros Horváth Péterrel kiegészülve zenés színpadi játékká dolgozta át a már meglévő anyagot. Sztevanovity Dusánt egy néhány évvel korábbi költözése és az új épület padlása inspirálta az első padlásdal megírására, és ez adta az ötletet a meséhez is. Annak ellenére, hogy az új musical a megszokotthoz képest kevesebb szereplővel dolgozott és a karakterei elnagyoltak, hamar közönségkedvencé vált. 

Az ősbemutatót megelőző jelmezes próba (MTI Fotó: Ilovszky Béla)

Bár a díszletekre alig tudott pénzt kiszorítani a színház, így többnyire régi díszletelemeket használtak, a produkció minőségén ez nem látszott meg. Sőt, olyan látványelemek jelentek meg, mint például a sokoldalú Robinson nevű számítógép, a történetben komoly szereppel bíró varázskönyv, melyet Rubik Ernő tervezett, vagy Méhes László akrobatikus nézőtér feletti besiklása a színpadra a nyitány alatt. Sztevanovity Dusán egy történetet idézett föl ezzel kapcsolatban: „Emlékszem, a főpróba szünetében titokban felosontunk a tetőre, hogy a tipikus tévéantennákból – mert akkor még volt olyan – valami szokatlant hajlítgassunk. Hiszen a túlvilágot kutatják.”

Kaszás Attila és Igó Éva a január 21-i próbán (MTI Fotó: Ilovszky Béla)

A musical sikere külföldi teátrumok érdeklődését is hamar felkeltette. Elsőként a londoni West Enden szerették volna bemutatni a darabot, ám a fordítást az alkotók nem tudtak elfogadni, mert az képtelen volt visszaadni művük szellemét. A 90-es évek óta többször kísérleteztek a darab angolra való átültetésével, de azóta sem született megfelelő fordítás. A magyarországi siker azonban teljes lett, hiszen a legtöbb vidéki színház megcsinálta a saját Padlás-előadását, melyeket Presser Gábor egy kivételével mind meg is nézett. Pedig a próbák idején sem a Vígszínház, sem maguk az alkotók nem számítottak rá, hogy a Padlás az egyik leghosszabb ideig játszott darab lehet a magyar színháztörténelemben. Az 1988-as januári bemutató óta a Vígszínházban megszakítás nélkül játszott musical sikerszériáját még a járványhelyzet sem tudta megtörni. A 999. előadást még online követhették, az 1000. előadást 2021. november 20-án azonban már a színházban élvezhették a nézők.

Borítókép: A Padlás című musical MTI Fotó, Készítette: Ilovszky Béla Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-F_ILO19880121094

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 322 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Patinás pesti paloták

Két meghatározó belvárosi épület is évfordulót ünnepel: az Astoria és a Vigadó is, bár más-más okokból.

Az első magyar holdrakéta

Hazánk igen hamar bekapcsolódott a Hold meghódításáért folyó űrversenybe – a gyerekek szívén keresztül.

Zorán 80!

Generációtól függetlenül bárki fel tudna idézni egy-egy Zorán-slágert, így egy ország örülhet, amiért a zenélést választotta a villamosmérnöki hivatás helyett. 80. születésnapján köszöntjük Sztevanovity Zoránt!

Galambos Erzsi tündöklő csillaga

„Szerettem mindig a tudásom legjavát adni. Minél idősebb az ember, annál nagyobb a felelősség, annál nyomasztóbb a szorongás. Nem okozok csalódást? Na, ez az a híres Galambos?!” Cikkünkben a fantasztikus primadonnára emlékezünk.