Tündöklő tehetség

75. születésnapján köszöntjük Perényi Miklós gordonkaművészt, aki már hétévesen a Zeneművészeti Főiskola hallgatója volt.

Karakter

2023.01.05 | olvasási idő: kb. 2 perc


Perényi Miklós 1948-ban zenész családba született, így nem meglepő, hogy édesapja hamar felismerte kiemelkedő képességeit. A gyermek Miklós hétesztendős korában a Zeneművészeti Főiskola előkészítő tagozatán kezdhette meg tehetsége kibontakoztatását, és első önálló koncertjét alig két évvel később adta a Zeneakadémián. A csodagyerekként elkönyvelt fiatal művész nagy figyelmet kapott a sajtótól. 

Első önálló estjén kilencévesen (MTI Fotó: Horváth Tamás)

1962-ben diplomázott gordonka szakon, ám alma materétől nem szakadt el hosszú időre, hiszen 1974 óta tanárként segíti a gordonkaművészek nemzedékeinek fejlődését. A diplomaszerzést követően olyan világhírű mesterek képzéseire kapott meghívást, mint Enrico Mainardi és Pablo Casals. 

Kodály Zoltán zenszerzővel 1964-ben (MTI Fotó: Molnár Edit)

Első zeneakadémiai koncertje után karrierje során a világ leghíresebb fesztiváljain és koncerttermeiben léphetett fel mindannyiszor elbűvölve közönségét. Perényi Miklós kamaramuzsikusként is kiváló, többek között olyan zenésztársakkal osztozott a sikerekben, mint Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Jandó Jenő, Lantos István és Schiff András. A gordonka virtuóza híres széles repertoárjáról, amely a barokktól a kortárs művekig terjed. 2005-ben Schiff Andrással készített Beethoven összes gordonka művét felölelő felvételüket Cannes Classical Awarddal ismerték el. 

1980-ban az első Kossuth-díj elnyerésekor (MTI Fotó: Urbán Nándor)

A Liszt Ferenc- és kétszeres Kossuth-díjas érdemes és kiváló művész, a Nemzet Művésze hitvallását egyszer így összegezte: „A darab elmélyült, koncentrált előadása révén a művész meg tudja ajándékozni a közönséget bizonyos zenei illetve általános összefüggések felvillantásával, egy-egy gondolattal, amit aztán a hallgatók tovább tudnak vinni önmagukban. Annak a megélése, hogy valamit tisztábban, világosabban látunk, örömforrás, nemcsak a közönség, hanem az előadó számára is. Maga a zene, a darab tartalma, szerkezete, ennek az érvényre juttatása az, ami izgalmas, ami lényeges. Minden egyéb csak körítés.”

Witold Lutoslawski vezényletével a Zeneakadémián 1978-ban (MTI Fotó: Pólya Zoltán)

Borítókép: Perényi Miklós Kocsis Zoltánnal MTI Fotó, Készítette: Cser István Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO- 898094

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 322 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

“Kapcsolj le, de tartsd nyitva a szemed!”

Március 26-án világszerte egyre többen csatlakoznak a Föld órája elnevezésű akcióhoz.

„Már nem csodálkozom a csodákon”

Eperjes Károly sajátos humorú, kivételes energiával rendelkező, keresztény hittel élő színművész, aki a szó jó értelmében vett fociőrült, parodista, rendező, tanár, művészeti vezető és több színház alapító tagja.

Azok a csodálatos televíziós férfiak

A televíziózás világnapján ezúttal nem a gyönyörű bemondónőkre, hanem a korszakos férfi bemondókra emlékezünk.

„Az ember jó! Ezért múlik el tőle minden gonosz!”

Egy rövid, ám jelentős írói karrier, ami olyan alapműveket alkotott, mint az Ötödik pecsét vagy a Húsz óra. Traktorgyári munkásból Kossuth-díjas író, majd évtizedekre az olvasók szolgálatában egyszerű könyvtáros. 95 éve született Sánta Ferenc.