Első a szép beszédben

40 éve távozott Ráday Imre színész, rendező és tanár, aki az első hangosfilmek „snájdig úrifiújának” skatulyájából végül a színpadon szabadult.

Karakter

2023.03.12 | olvasási idő: kb. 3 perc


Az 1905-ben Fekete Imreként született művész a középiskola után az Iparművészeti Főiskolán kezdte meg tanulmányait, de végül Rózsahegyi Kálmán színiiskolájában végzett 1923-ban. Ezután Székesfehérvárra szerződött, de mikor elterjedt, hogy Mariházy Miklós igazgató amorózót (hősszerelmest) keres Kaposvárra, nyomban jelentkezett. Itt figyelt fel rá először a szakma Márkus Emília partnereként. Két évvel később a berlini UFA Filmgyár színésze lett, és többek között a Csárdáskirálynő némafilmváltozatának Bóniját alakította. 1929-től visszatért Magyarországra és a némafilmek mellett a Belvárosi Színházban játszott.

Bárczy Katóval és Sennyei Verával a Művész Színházban (MTI Fotó: Kovács Géza)

Első hangosfilmje az 1932-ben készült Csókolj meg édes című vígjáték volt, melyet számos hasonló követett. Ezekről a szerepeiről így vallott később: „Ezek a jópofa fiatalemberek, szegények, kedvesek, vitába kerülnek a felettesükkel, jól beolvasnak, győznek és még a nőt is megkapják ráadásul… Még szerencse, hogy nem lettem nőgyűlölő, annyi nőt adtak nekem a szerzők.” A II. világháború egy időre elmenekült Hollandiába, de 1941-ben hazahozta a honvágy, és összeházasodtak Freda Manyival, akivel két gyermekük született. Az idősebbik Ráday Mihály, a 2021-ben elhunyt városvédő, Kossuth-díjas operatőr, rendező és televíziós szerkesztő. 

Bajor Gizivel a Nemzeti Kamaraszínházában 1945-ben (MTI Fotó)

Az ország háború utáni felszabadulása a magyar színjátszásra is nagy befolyással volt. Az akkoriban a szakmát uraló légkörről Ráday Imre így mesélt egyszer: „Gyönyörű volt az összetalálkozás. Mindenki nagyon szerette egymást. A direktorok ott szerződtettek a Nemzeti alagsorában, a kolleganőknek kinőtt az eredeti színű hajuk. Mi kibéreltünk egy termet, s ott játszottunk, a régi nagy sikert újítottuk fel, a Francia szobalányt. Ez volt annak idején Tolnay Klári nagy kiugrása a Vígszínházban.” 1945-ben színész-rendezőként szerződött a Nemzeti Színházhoz, és az 50-es években számos budapesti teátrumban játszott nagy sikerrel. 1956-ig a Színház- és Filmművészeti Főiskolán is tanított. 1957-től 1970-es nyugdíjazásáig a József Attila Színház tagja volt, de 1973-ig még vállalt színpadi fellépéseket.

Komlós Jucival a Válljunk el!-ben (MTI Fotó: Bartal Ferenc)

Kiemelkedő színházi alakításai voltak többek között Razumihin Dosztojevszkij Bűn és bűnhődésében, Pali Hunyady Sándor Lovagias ügy című tragikomédiájában, Des Prunelles-ként Victorien Sardou-Émil de Najac Váljunk el! című darabjában, Kardos szerepében Zsolt Béla Erzsébetvárosában és Morell tiszteletesként G.B. Shaw Candida című komédiájában. A színház mellett olyan játékfilmekben és televíziós produkciókban volt látható, mint A hölgy egy kissé bogaras, a Keménykalap és krumpliorr, a Kísértet Lublón, az Angi Vera, a Tudós nők vagy a Félpenny. Hangját számos rádiójáték őrzi, és az 1970-es években az Életet az éveknek című nyugdíjasoknak szóló televíziós sorozat szerkesztő-műsorvezetőjeként is láthatta a közönség. Az érdemes és kiváló művészt a színészek között elsőként szép beszédéért Kazinczy-díjjal is kitüntették 1967-ben.

Ráday Imrére a mai napon az MTVA Archívum online csatornáján az m3.hu-n a Tudós nők című tévéjátékkal emlékezünk. Tartsanak velünk!

Borítókép: Ráday Imre színművész MTI Fotó, Készítette: Keleti Éva Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum: MTI-FOTO-794939

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 323 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Akinek a kezében a karmesterpálca varázspálcává vált

Volt tánciskolában bárzongorista és játszott a némafilmek alá mozizenekarban is. 115 éve született Ferencsik János karmester.

Megtapogatta a Holdat, hogy megtaláljuk helyünket a Földön

Kevés gyermekkori álom válik valóra. Bay Zoltán Holdon túli eredményei ma kézzel foghatóbbak, mint valaha. Neki is köszönhető, ha nem tévedünk el.

Retro sorozatkvíz magyar kedvencekkel. Ki ismer többet?

Melyek a legnépszerűbb régi magyar sorozatok? Ki ismeri ezeket igazán jól? Aki a főcím egyetlen képkockájából megmondja, melyik műsorról van szó, az biztosan. Próbálják ki bátran magukat a sorozatkvízben!

Nagyszentmiklósról a világhírbe - 140 éve született Bartók Béla

A XX. század egyik legnagyobb zeneszerzője zongoraművészként, zenepedagógusként és népzenekutatóként is maradandót alkotott.