Rágógumi a szemnek

Világnap nélkül is minden nap ünnep annak, aki kedveli…

Kultúrsnack

2020.11.21 | olvasási idő: kb. 1 perc


November 21-e a televíziózás világnapja, de erre aligha kell külön felhívni a nézők figyelmét, hiszen mi magyarok nemzetközi mércével is rengeteg időt töltünk a televízió - és a technikai fejlődés miatt elterjedt egyéb képernyők - előtt. Napjaink járványkorlátozásai pedig még inkább a képernyők elé ültetik a közönséget. A „szem rágógumija” szinte kimeríthetetlen forrása lett a szórakozásnak.
Zima Károly, a Magyar Televízió vezető mérnöke és Hódos Rezső vezérigazgató az első televíziós adás közben. (MTI Fotó: Bartal Ferenc)
A televízió, az idő és tér távolságát leküzdő varázsdoboz megjelenése idején a legnemesebb gondolatokkal fogant: a kultúra és tudomány terjesztését, a széles körű tájékoztatást is várták tőle. A világnap is ebben a szellemben született: 1996-ban a Televíziós világfórumon, New Yorkban határoztak a világnap megünnepléséről. Mi magyarok, ha a hivatalos műsorsugárzás 1957-es elkezdésével nem is, a műszaki fejlesztésekkel a világ élvonalába tartozunk. Az 1920-as és 30-as években Tihanyi Kálmánnak és Mihály Dénesnek komoly szerepe volt a televíziós képátvitel megalkotásában. 1936-ban a Gellért Szállóban már zárt láncú tévéközvetítés működött. Borítókép: Budapest, 1956. július 10. A Gheorghiu Dej Hajógyár klubja az élüzem cím elnyerése alkalmából televíziós vevőkészüléket kapott. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Készítette: Jármai Béla. Azonosító: MTI-FOTO-789687 Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 288 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.
További cikkek:

Az első magyar olimpiai arany

1896. április 11-én Hajós Alfréd, a „Delfin” az athéni olimpián megnyerte a 100 méteres gyorsúszást, és megszerezte az első magyar olimpiai aranyérmet.

„Amíg használható vagyok, addig használni akarom magam”

Ki ne ismerné fel csak a hangja alapján? Ha látjuk is, akkor ámulatba ejtő színpadi és filmes varázslásainak lehetünk szemtanúi. Köszöntsük Haumann Péter színművészt születésnapján rendhagyó módon interjúiban elmesélt történeteivel!

Karantén a Royal Szállóban

Az elegáns nagykörúti Royal Szálló egyik alkalmazottján 1963. augusztus 31-én a fekete himlő tüneteit észlelték. A szállodát azonnal karantén alá vonták, és a rendelkezést csak szeptember 12-én vonták vissza.

Pünkösdi agytorna

Nagyszüleink és az ő nagyszüleik még eredeti rendeltetésüknek megfelelően használták ezeket a használati tárgyakat, amelyekben a népi bölcsesség és szépérzék öltött alakot. Ismerős tárgyakat és elfeledett neveket hoztunk kvízünkben, lássuk, Ön mennyit tud összepárosítani!