Regnum Marianum

Hetven esztendeje, 1951. szeptember 23-án robbantották fel a Városliget szélén álló Regnum Marianum-templomot.

Kultúrsnack

2021.09.23 | olvasási idő: kb. 2 perc


A Regnum Marianum, azaz Mária királysága, Magyarország régi elnevezése. A hagyomány szerint az örökös nélkül maradt Szent István király a halála előtti napon, 1038. augusztus 14-én Szűz Máriának ajánlotta fel a koronát és az országot. A fogadalmi templomot annak emlékére építették, hogy Magyarország megszabadult a Tanácsköztársaságtól. A Damjanich utca torkolatában álló neoromán stílusú, vasbeton épületet Kotsis Iván tervezte. A templomot 1926-ban szentelték fel, a harmincas-negyvenes években a katolikus egyház élénk hitéleti központja volt.

A Regnum Marianum-templom (Magyar Fotó)

A templom lerombolására Rákosi Mátyás párt- és állami vezető adta ki az utasítást. A Felvonulási teret amúgy is ki akarták szélesíteni, és a közelben már zajlottak az előkészületek a szovjet diktátor, Sztálin hatalmas szobrának felállítására. Ugyancsak 1951-ben, egy évvel a szerzetesrendek feloszlatása után szüntették meg a Regnum Marianum szervezetet. A hittanári-papi közösség azonban templom és székház nélkül is tovább tevékenykedett, az összejövetelek résztvevőit többször perbe fogták és szabadságvesztésre ítélték.

A Regnum Marianum-templom emlékhelye (Jászai Csaba felvétele)

1969-ben a templom helyén állították fel a Tanácsköztársasági emlékművet, amelyet az 1990-es évek elején a Szoborparkba szállítottak. A templom egykori helyét feszület és emléktábla jelzi. A Regnum Marianum-templom jogutódját 1996-ban a zuglói Zoborhegy téren szentelték fel, Damjanich utcai egykori székházát 2019-ben adták át.

Borítókép: Budapest, 1948. március 26. A Regnum Marianum-templom. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-760821.

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 305 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Elmuska csodálatos világa

A 110 éve született Bulla Elma alakját idézzük most meg különleges női művészsorsokat bemutató sorozatunkban. Már csodagyerekként nemzetközi sikereket aratott a színésznő, aki Kosztolányi Dezsőt is lenyűgözte.

Tündöklő tehetség

75. születésnapján köszöntjük Perényi Miklós gordonkaművészt, aki már hétévesen a Zeneművészeti Főiskola hallgatója volt.

Búcsúzunk Balázsovits Lajostól

A 76 évesen eltávozott nemzet színészére, aki rendezőként és színigazgatóként is alkotott, számos szerepben emlékezhetünk. Pályájának főbb állomásait cikkünkben idéztük fel.

Legyen a Nemzeti Fotótár közösségi szerkesztője!

Új funkcióval bővült szolgáltatásaink sora, amelynek biztosan sokan fognak örülni. Mostantól bárki lehet Fotótárunk közösségi szerkesztője, tartsanak velünk a több mint 275 ezer kép birodalmába!