Regnum Marianum

Hetven esztendeje, 1951. szeptember 23-án robbantották fel a Városliget szélén álló Regnum Marianum-templomot.

Kultúrsnack

2021.09.23 | olvasási idő: kb. 2 perc


A Regnum Marianum, azaz Mária királysága, Magyarország régi elnevezése. A hagyomány szerint az örökös nélkül maradt Szent István király a halála előtti napon, 1038. augusztus 14-én Szűz Máriának ajánlotta fel a koronát és az országot. A fogadalmi templomot annak emlékére építették, hogy Magyarország megszabadult a Tanácsköztársaságtól. A Damjanich utca torkolatában álló neoromán stílusú, vasbeton épületet Kotsis Iván tervezte. A templomot 1926-ban szentelték fel, a harmincas-negyvenes években a katolikus egyház élénk hitéleti központja volt.

A Regnum Marianum-templom (Magyar Fotó)

A templom lerombolására Rákosi Mátyás párt- és állami vezető adta ki az utasítást. A Felvonulási teret amúgy is ki akarták szélesíteni, és a közelben már zajlottak az előkészületek a szovjet diktátor, Sztálin hatalmas szobrának felállítására. Ugyancsak 1951-ben, egy évvel a szerzetesrendek feloszlatása után szüntették meg a Regnum Marianum szervezetet. A hittanári-papi közösség azonban templom és székház nélkül is tovább tevékenykedett, az összejövetelek résztvevőit többször perbe fogták és szabadságvesztésre ítélték.

A Regnum Marianum-templom emlékhelye (Jászai Csaba felvétele)

1969-ben a templom helyén állították fel a Tanácsköztársasági emlékművet, amelyet az 1990-es évek elején a Szoborparkba szállítottak. A templom egykori helyét feszület és emléktábla jelzi. A Regnum Marianum-templom jogutódját 1996-ban a zuglói Zoborhegy téren szentelték fel, Damjanich utcai egykori székházát 2019-ben adták át.

Borítókép: Budapest, 1948. március 26. A Regnum Marianum-templom. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-760821.

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 305 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Ványadt bácsi, Bagaméri, Mozart: Alfonzóban találkoztak

Az "átváltozóművész" kifejezés nem elég arra, hogy leírja páratlan karakterét. Emlékezzünk születésnapján Alfonzóra jókedvűen - talán ő is így szeretné -, akinek a neve hallatán is mosolyra görbül sokak szája.

Huszka Jenő, aki megdöntötte a bécsi operett kizárólagos uralmát

Száznegyvenöt esztendeje, 1875. április 24-én született Szegeden Huszka Jenő zeneszerző, aki világhírűvé tette a magyar operettet. Neki köszönhető, hogy a rajongók Bécs mellett Budapestet emlegetik leggyakrabban a műfajjal kapcsolatban.

Pünkösdi agytorna

Nagyszüleink és az ő nagyszüleik még eredeti rendeltetésüknek megfelelően használták ezeket a használati tárgyakat, amelyekben a népi bölcsesség és szépérzék öltött alakot. Ismerős tárgyakat és elfeledett neveket hoztunk kvízünkben, lássuk, Ön mennyit tud összepárosítani!

Tujázás, avagy a hétköznapok akrobatái

Először szurtos utcagyerekek utaztak a villamoskocsik ütközőin, később meglett emberek lógtak fürtökben a tömött szerelvényeken.