„A hang a lelkünkben születik”

Sass Sylvia Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnőt köszöntjük születésnapján, kinek varázslatos hangján az operairodalom legnagyobb szopránszerepei csendültek fel itthon és a világ legrangosabb operaszínpadain.

Karakter

2021.07.12 | olvasási idő: kb. 4 perc


Sass Sylvia Budapesten született, zenepedagógus családba. Szülei korán felfedezték abszolút hallását, már óvodás korában zongorázni, énekelni tanították. 1970-ben felvették a Liszt Ferenc Zeneakadémiára, 1971-ben, húszévesen pedig a Magyar Állami Operaház színpadán Georges Bizet Carmen című operájában debütálhatott Frasquita szerepében. A hetvenes években több hazai és nemzetközi énekversenyen nyert első helyezést. Kimagasló munkáját és szakmai tudását 1976-ban Liszt Ferenc-díjjal és Székely Mihály-emlékplakettel jutalmazták.

Sass Sylvia a Székely Mihály-emlékplakettel (MTI Fotó: Benkő Imre)

1975-től egyre többet vendégszerepelt külföldön, így 1979-ben megvált operaházi tagságától. Óriási sikerrel lépett fel a Milánói Scálában, a bécsi Staatsoperben vagy épp a New York-i Metropolitanben. Még találkozhatott és együtt dolgozhatott azzal a legendás karmester-generációval, melynek képviselői között találjuk Solti Györgyöt is. 24 évig tartó operaszínpadi karrierje során negyvenhét főszerepet énekelt, partnere volt többek között a világhírű Plácido Domingo és José Carreras. 1995-ben Carmenként tért vissza a Magyar Állami Operaház színpadára egy előadás erejéig, s ahonnan indult, ott búcsúzott el a színpadtól, az aktív évektől. A vastaps egy varázslatos pályafutásnak szólt aznap este.

Sass Sylvia Richard Strauss: Salome című zenedrámájában a Magyar Állami Operaházban. MTI Fotó: Vidor Zsuzsanna

1996 és 2000 között dalirodalmat tanított a Zeneakadémián. Számos nemzetközi énekverseny zsűrijébe kapott és kap ma is meghívást. Mesterkurzusokat tart itthon és szerte a világon. Tanítványai jelentik számára a családot, tehetségükhöz kulcsot adva segíti, támogatja őket, hogy meg tudják valósítani önmagukat az énekesi pályán. 

Sass Sylvia Liszt-díjas operaénekes Budapest, 1985. MTI Fotó: Pólya Zoltán

Több mint harminc lemezfelvételt készített a Hungarotonnal és más más lemeztársaságokkal. Ezek között teljes operafelvételek és szólóalbumok egyaránt megtalálhatók. A zene mellett ugyanakkor a belső nyugalmat keresve foglalkozik írással, valamint 1975 óta festészettel, ahol szintén maradandót alkotott. Festményeiből és grafikáiból több mint ötven kiállítást rendeztek Magyarországon és külföldön. 

Sass Sylvia operaénekesnő édesanyja portréját festi (MTI Fotó: Lajos György)

Példaértékű pályafutása során nyújtott kimagasló művészi és pedagógiai munkájának elismeréseként számos hazai és külföldi kitüntetés mellett 2017-ben vehette át a Kossuth-díjat.

„A művészeknek nagyon nagy felelősségük és szerepük van, minél inkább vaddá válik a világ. Hírvivőnek és példaképnek kell lennünk, hogy békességgel, szépséggel és szeretettel is lehet szolgálni.”

Borítókép: Sass Sylvia Budapest, 1973. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Készítette: Keleti Éva. Azonosító: MTI-FOTO-871241

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 302 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

New York a Nagykörúton

1894 augusztusában adták át az amerikai New York Életbiztosító Társaság palotáját, a híres kávéház október végén nyílt meg.

Az első magyar holdrakéta

Hazánk igen hamar bekapcsolódott a Hold meghódításáért folyó űrversenybe – a gyerekek szívén keresztül.

Tordy Géza búcsúja

Elment az érző szívű Baradlay Jenő, az örök ügynök Willy Loman és A Tenkes kapitánya vándordiákja, a színész és rendező Tordy Géza.

Pécsi Ildikó 80!

A Csongor és Tünde Ilmája, Noémi az Aranyemberből, Antigoné, Csámpás Rozi... Idén ünnepli 80.születésnapját a színésznő, aki ezek mellett a szerepek mellett még sok másikkal örvendeztette meg a közönséget 1959 óta tartó pályafutása során. Szeretettel - és az m3.hu ünnepi műsorözönével - köszöntjük Pécsi Ildikót!