Honvágytól hajtva

Hiába Hollywood vonzása, Szabó Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészt kacskaringós élete Magyarországra vezette vissza, ahol 25 éve csatlakozott az égi színház társulatához.

Karakter

2022.11.12 | olvasási idő: kb. 4 perc


A budapesti születésű művészt hivatalnok apja katonai pályára szánta, ám őt a színház vonzotta. Végül az apai szigor megenyhült, de azzal a kikötéssel, hogy az ifjú nem adhatja alább a Nemzeti Színháznál. Nem is okozott csalódást, tanulmányai befejeztével a legrangosabb teátrum szerződtette a fiatal színészt, és a második világháború előtt már Jávor Pállal emlegették egy szinten. A magánéletben is hősszerelmes szigorú apja miatt kénytelen volt lemondani balerina szerelméről, és egy miniszteri tanácsos leányát vette feleségül, akivel két gyermekük született.

Második feleségével, Bárczy Katóval (MTI Fotó)

A második világháború után a házasság zátonyra futott, és Szabó Sándor nagyobbik fiát magához véve az akkor ünnepelt Bárczy Kató színésznővel kötötte össze életét. Az 1956-os forradalom leverése után kisebbik fia, Balázs, aki akkor még csak 12 éves volt, egy kerékpáron Bécsbe szökött. A színész, nem látva más megoldást, feleségével és nagyobbik fiával követte a kis szökevényt. A család az egyesülés után végül Amerikában telepedett le. Bár Szabó Sándort színészi talentuma és kitartása egészen Hollywoodig repítette, 1976-ban szeretett feleségével mégis hazahajtotta a honvágy.

Kubik Annával 1981-ben (MTI Fotó: Friedmann Endre)

Visszatérése után a színész Pécsett, majd a Vígszínházban játszott, végül 1984-től haláláig a Madách Színház társulatának tagja volt. Leghíresebb színpadi alakítása Cyrano volt Rostand Cyrano de Bergerac című darabjában. Gazdag színházi munkássága mellett olyan filmekben szerepelt, mint a Különös házasság, a Rákóczi hadnagya, a 2x2 néha 5 és a Fekete gyémántok. Arról, hogy mit jelentett számára színésznek és magyarnak lenni, így nyilatkozott egyszer: „Van egy hivatásom. Magyarul akarok játszani. Ami kint történt, nem panaszkodhatunk rá, inkább büszkék lehetünk. De az embernek a saját hivatásával szemben is van kötelessége. Az amerikai színészi pályám sikeres volt, de soha azt a szakmai kielégültséget nem éreztem, mint itthon. A szavak zenéjét nem éreztem úgy, mint magyarul.”

Szabó Sándor a Csevegés című műsorban mesél a szakmához és Magyarországhoz fűződő viszonyáról és még sok más érdekességről, melyet az m3.hu kiemelt kínálatában tekinthetnek meg. Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Borítókép: Szabó Sándor színész MTI Fotó, Készítette: Ilovszky Béla Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-S__KO19790812003

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 320 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Az első magyar holdrakéta

Hazánk igen hamar bekapcsolódott a Hold meghódításáért folyó űrversenybe – a gyerekek szívén keresztül.

Óbudai Danubia Zenekar online műsorai

Az MTVA és a Óbudai Danubia Zenekar szeretné megkönnyíteni a kultúrához történő hozzáférést. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körhöz juthassanak el az értékes komolyzenei tartalmak, az MTVA archívumi felületén ingyenesen és szabadon elérhetők a Óbudai Danubia Zenekar felvételei.

Rádióarchívumot nyitottunk!

Jó hírt hoztunk, melyre régóta és sokan vártak: több száz hangoskönyv válik szabadon hozzáférhetővé az (MTVA Archívumában)[https://archivum.mtva.hu/radio] az (m3.hu)[https://archivum.mtva.hu/m3/open] tartalmas szórakozást nyújtó műsorai mellett.

„Éltes embernek lenni – kifejezetten szeretem”

Hogy a címbéli mondat hitelesen hangozzon egy 80. évét betöltő embertől, ahhoz bizony olyan élet kell, amire jó visszatekinteni. Márton Andrást köszöntjük születésnapján.