Szalag sztorik

Gondolkoztak már valaha azon, milyen élmény lehet egy tévés archívum összes kincséhez hozzáférni? Válogatni a régebbnél régebbi, érdekesebbnél érdekesebb felvételek között? Ha kíváncsiak, a Szalag sztorikkal megmutatjuk.

2019.10.11 | olvasási idő: kb. 5 perc


Az MTVA archívumában közel egymillió felvétel található. Ezek között vannak olyan közönségkedvencek, amelyeket gyakran vetítenek a csatornák, de olyanok is, amelyeket csupán egyszer, premierként láthattak a nézők. Az archívum munkatársai tehát jó eséllyel bukkannak olyan kincsekre, amelyeket sem ők, sem a közönség nem látott évtizedek, 40, 50, vagy akár 60 év óta. Ezeknek a felvételeknek az újrafelfedezése nemcsak a nézők, hanem a résztvevő munkatársak és természetesen a szereplők számára is óriási élmény. Az elfeledett vagy porosodó szalagok így új életre kelnek, sokakat ajándékozva meg nosztalgikus érzésekkel.


Balázs Péter színművész 1990. április 11-én

A Szalag sztorikat azért hívtuk életre, hogy ezt az érzést megoszthassuk a nézőkkel. A sztorik rövidebb verzióját ajánlóként készítettük el néhány percben, a hosszabb változatok az m3.hu- n elérhetők. Ezekben interjú és több régi műsorrészlet található, reméljük, a közönség nagy örömére. 

A Szalag sztoriknak nem csak a végeredménye, de a készítése is valódi meglepetés, ugyanis a felvételeken szereplő művész sem tudja, milyen felfedezés részesévé válik. Így közelről figyelhetjük meg a vendégek reakcióit, akiket egy vetítésre hívunk első televíziós munkájukkal kapcsolatban. Minden más részlet és beszélgetés számukra is hab a tortán, esetleg általuk is elfeledett helyzetek, emlékek, személyek felidézése.

Galambos Erzsi Fényes Szabolcs - Labiche - Szenes Iván: Florentin kalap című művében


A Szalag sztorik első 4 része készült el, a közönség nagy szeretettel fogadta a Galambos Erzsivel történt találkozás ajánlóját. Emellett decemberben Balázs Péterrel, október közepén Rátóti Zoltánnal, november elején Kéri Kittyvel idézhetik föl a nézők első munkáikat és ezekhez kapcsolódó élményeiket. Balázs Péter egy elfeledett munkáról, Kéry Kitti gyermekkoráról, Rátóti Zoltán pedig egy régi barátságról mesél.

Ha tetszenek a Szalag sztorik, ígérjük, mások is sorra kerülnek a Médiaklikken és az m3.hu- n. Tartsanak velünk, hogy újabb művészekkel újabb érdekességeket fedezzünk föl együtt!

További cikkek:

Lóvasúttal a Kálvin tértől Újpest városkapuig

1866. augusztus 1-jén indult meg a menetrendszerű lóvasútjárat a két város, Pest és Újpest között.

Farsang – vízkereszttől hamvazószerdáig

A farsang vízkeresztkor kezdődik, és a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt kezdetéig tart, ami idén február 17-re esik.

Aki miatt máig „magyarázzuk a bizonyítványunkat”

Karinthy Frigyes, a magyar irodalom tréfamestere, a nyelv fantasztikus virtuóza 85 éve hunyt el. Ebből az alkalomból idézzük meg alakját.

A magyar nyelv nagymestere

Február 13-án ünnepli 90. születésnapját Grétsy László nyelvész, főiskolai tanár, az anyanyelvápolás egyik legismertebb személyisége, aki tortát nyert a keresztrejtvényével, és máig fő célja „Kaszparov” legyőzése.