Szalag sztorik

Gondolkoztak már valaha azon, milyen élmény lehet egy tévés archívum összes kincséhez hozzáférni? Válogatni a régebbnél régebbi, érdekesebbnél érdekesebb felvételek között? Ha kíváncsiak, a Szalag sztorikkal megmutatjuk.

2019.10.11 | olvasási idő: kb. 5 perc


Az MTVA archívumában közel egymillió felvétel található. Ezek között vannak olyan közönségkedvencek, amelyeket gyakran vetítenek a csatornák, de olyanok is, amelyeket csupán egyszer, premierként láthattak a nézők. Az archívum munkatársai tehát jó eséllyel bukkannak olyan kincsekre, amelyeket sem ők, sem a közönség nem látott évtizedek, 40, 50, vagy akár 60 év óta. Ezeknek a felvételeknek az újrafelfedezése nemcsak a nézők, hanem a résztvevő munkatársak és természetesen a szereplők számára is óriási élmény. Az elfeledett vagy porosodó szalagok így új életre kelnek, sokakat ajándékozva meg nosztalgikus érzésekkel.


Balázs Péter színművész 1990. április 11-én

A Szalag sztorikat azért hívtuk életre, hogy ezt az érzést megoszthassuk a nézőkkel. A sztorik rövidebb verzióját ajánlóként készítettük el néhány percben, a hosszabb változatok az m3.hu- n elérhetők. Ezekben interjú és több régi műsorrészlet található, reméljük, a közönség nagy örömére. 

A Szalag sztoriknak nem csak a végeredménye, de a készítése is valódi meglepetés, ugyanis a felvételeken szereplő művész sem tudja, milyen felfedezés részesévé válik. Így közelről figyelhetjük meg a vendégek reakcióit, akiket egy vetítésre hívunk első televíziós munkájukkal kapcsolatban. Minden más részlet és beszélgetés számukra is hab a tortán, esetleg általuk is elfeledett helyzetek, emlékek, személyek felidézése.

Galambos Erzsi Fényes Szabolcs - Labiche - Szenes Iván: Florentin kalap című művében


A Szalag sztorik első 4 része készült el, a közönség nagy szeretettel fogadta a Galambos Erzsivel történt találkozás ajánlóját. Emellett decemberben Balázs Péterrel, október közepén Rátóti Zoltánnal, november elején Kéri Kittyvel idézhetik föl a nézők első munkáikat és ezekhez kapcsolódó élményeiket. Balázs Péter egy elfeledett munkáról, Kéry Kitti gyermekkoráról, Rátóti Zoltán pedig egy régi barátságról mesél.

Ha tetszenek a Szalag sztorik, ígérjük, mások is sorra kerülnek a Médiaklikken és az m3.hu- n. Tartsanak velünk, hogy újabb művészekkel újabb érdekességeket fedezzünk föl együtt!

További cikkek:

90 éve született Pápai Erzsi

Születésének 90. évfordulóján Pápai Erzsire, a Nemzeti Színház örökös tagjára emlékezünk, aki eszményi megformálója volt történelmi névrokonának, I. Erzsébet királynőnek Schiller drámájában, és számos további alakítására is emlékezhet a nagyérdemű. Ezekből szemezgetünk a Nemzeti Fotótár képeiből készült válogatásunkban.

Beteljesült álom töltött káposztával

„Hajózok az életben, úton vagyok a bennem rejlő optimizmussal, életszeretettel, igazságérzettel. Ezért sem szeretem a volt szót, inkább mindig az érdekel, mi lesz, mi vár rám.” Így vallott az élethez való viszonyáról a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Bánsági Ildikó, akit születésnapján köszöntünk.

Nagyáruházak egykor- a vásárlás fellegvárai

A plázák előfutárai voltak, a fogyasztás klasszikus jelképeivé váltak. A hányatott sorsú Corvin Áruház mozgólépcsőjével és partiteraszával, míg a Párisi Nagy Áruház - a későbbi Divatcsarnok - Lotz Károly freskóival és korcsolyapályájával is beírta nevét a hazai kereskedelem aranykönyvébe.

Röpül, fölszáll a páva

50 évvel ezelőtt egy másik népzenei tehetségkutató, a Nyílik a rózsa nyomán indult országos hódító útjára a Röpülj páva, melyben az ország legjobb népdalénekesét keresték. Javában tombolt a beatkorszak, népszerűségi csúcsokat döntött a Táncdalfesztivál. Sokan szkeptikusak voltak, amikor Pécsi Ferenc, a Magyar Rádió és Televízió akkori elnökhelyettese kitalálta, hogy közvetítsenek népdaléneklési versenyt.