Csillagfénynél is tündököl a napfény városa

90 éves a Szegedi Szabadtéri Játékok

Kultúrsnack

2021.06.13 | olvasási idő: kb. 2 perc


 A nagy árvíz pusztítása nélkül nem születhetett volna meg a Szegedi Szabadtéri Játékok. Miután a folyó három hónap alatt elmosta a házak 90 százalékát, a szegedieknek újjá kellett építeniük városukat. Juhász Gyula költő és Hont Ferenc rendező ötlete volt, hogy a szabadtéri színház műfaja, amely ekkor már Európa szerte népszerű volt, Szegeden is gyökeret verjen. Az új fogadalmi templom előtt álló, árkádsorral körbevett Dóm tér kiváló akusztikájával ideális helyszínt biztosított erre. Az első előadás a Magyar Passió volt, amelyet Hevesi Sándor rendezésében 1931. június 13-án mutattak be. Szeretettel köszöntjük mindazokat, akik első magvetői annak a szerencsés ötletű munkának, amiből talán egykor kultúra és tradíció lesz. – írta másnap bizakodva a Délmagyarország.

A Dóm tér az 1963. évi Szabadtéri Játékok megnyitásakor. (MTI Fotó: Járai Rudolf)

Az eredeti elképzelés szerint a vallásos darabokat a dóm felé, a világiakat pedig a dómnak háttal játszották volna, de már a második évben problémát okozott a rengeteg néző elhelyezése, így a Szép Heléna című darabot kénytelenek voltak a Tisza-parti Stefánia sétányon bemutatni, ám az ülőhelyek hiányát a következő évtől épített nézőtérrel orvosolták. A Magyarországon egyedülálló szabadtéri sikersorozatnak a második világháború vetett véget. 1939-től húsz évig néma volt a tér. A Szabadtéri Játékok második, máig tartó fejezete 1959-ben július 25-én a Hunyadi László dallamaival kelt életre. A szektorokat a nagyárvíz idején segítséget nyújtó európai fővárosokról (London, Róma, Párizs, Berlin, Brüsszel, Bécs), illetve Szeged testvérvárosairól (Darmstadt, Turku, Parma, Nizza, Szabadka, Toledo, Odessza) nevezték el.

Darvas Iván Oberon a tündérkirály szerepében Harkányi Endrével közös jelenetben játszik William Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékának próbáján. (MTI Fotó: Keleti Éva)

Borítókép: Szeged, 1965. július 15. Az Évát alakító Ruttkai Éva, az Ádámot megformáló Nagy Attila Madách Imre Az ember tragédiája című drámájának próbáján, a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri színpadán. MTI Fotó: Tóth Béla Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-F_SZT19650715005

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 300 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A szabadságharc hőseire emlékezik az m3.hu

Csütörtök estétől szombatig vetítjük azokat a tévéfilmeket, tévéjátékokat, irodalmi és ismeretterjesztő műsorokat, amelyekkel a szabadságharc hősei előtt tisztelgünk, és amelyek közül néhányat évtizedek óta nem láthattak nézőink. Tartsanak velünk!

Az élet szerelmese

Születésének 75. évfordulóján emlékezünk a Jászai Mari- és Kossuth-díjas színművészre, Oszter Sándorra, akit betyárként ismert meg az ország, de volt gyártulajdonos és autóversenyző is.

A legnagyobb szívű ember

„A fiatalok is imádták, ugyanúgy, ahogy az öregek, mindenki. Nem kell ennél több. Se, mint ember, se, mint színész.”– mondta Benedek Miklós Hollósi Frigyesről.

Szovjet csapatkivonás Magyarországról

1990. március 10-én Moszkvában aláírták a szovjet csapatok Magyarországról való kivonásáról szóló egyezményt. 1991. június 19-én az „ideiglenesen” Magyarországon állomásozó utolsó szovjet katona is elhagyta hazánkat.