Színészek az újságírók ellen

SZÚR. Sokan valószínűleg még emlékeznek, sokan azonban már nem, hogy miből áll össze ez a mozaikszó. Gyorsan el is áruljuk: színészek és újságírók rangadója. Hosszú időn keresztül igazi esemény volt ez, mely tömegeket mozgatott meg: volt idő, amikor a Népstadiont is megtöltötték az érdeklődők.

2019.08.02 | olvasási idő: kb. 0 perc


Természetesen elsősorban nem a sportértéke volt magas az eseménynek, hanem a szórakoztató faktora, amiről a Fotótár képei (melyek a Nemzeti Fotótárból megrendelhetők) remekül tanúskodnak. Hiszen legalább az egyik oldalt legalább látásból mindenki ismerte: a jóvágású, népszerű színészek jelenléte már önmagában csábító volt sokak számára.

Első alkalommal 1920-ban álltak össze a csapatok, akkor persze még senki nem sejtette, hogy ebből évtizedekre szóló, sőt, évszázadokon átívelő össztársadalmi esemény válik. Érdekesség, hogy az első és az eddigi legutóbbi - 2018-as -  alkalomra egyaránt az MTK-pályán, mostani, - 2002 óta viselt nevén Hidegkuti Nándor Stadionban - került sor. Kezdetben csak párszázan, majd néhány ezren váltottak jegyet a mérkőzésre, fokozatosan vált kihagyhatatlan eseménnyé, míg akkora méreteket öltött, hogy már megtöltötte a Népstadiont is. Az 1971-es mérkőzésen már a SZÚR egymilliomodik nézőjét köszöntötték


Tömve a Népstadion lelátói az 1964-es SZÚR-on

Egy efféle sportesemény lelátóján ülni persze nem a kifogástalan viselkedésről szól: a szurkoló közönség ideológiától mentesen nyilváníthatott tetszést vagy nemtetszést, hangosan biztathatta a csapatokat, amelyek tagjai a sportteljesítmény mellett időnként magánszámokkal is szórakoztatták a közönséget. A szünetekben, holtidőkben pedig a kor legnépszerűbb sztárjai színvonalas műsorral tartották fenn a nézők érdeklődését.


1971-ben az Express Együttes, Lehoczky Zsuzsa és Rátonyi Róbert "csinálták a műsort" a meccsen

Partjelzőként vagy bíróként gyakran a kor kedvenc sportolói is feltűntek a meccseken, pl. Albert Flórián vagy az ország Papp Lacija. A fotók tanúsága szerint persze nem csak férfiak kaptak szerepet a mérkőzéseken, hanem hölgyek is, akár játékosként, akár más szerepkörben.


Ruttkai Éva művésznő kezdőrúgása az 1961-es SZÚR-on

Hosszú szünet után 2018-ban született az ötlet, hogy újraélesszék a színészek és újságírók hagyományos rangadóját. Hogy a kezdeményezés sikeres lesz-e, azt az idő dönti el, mindenesetre a szervezőkön és lelkes résztvevőkön biztosan nem fog múlni.

( Borítókép: Budapest, 1962. június 3. A színészek csapata, a színészek-újságírók rangadó (SZÚR) labdarúgó-mérkőzés előtt az Üllői úti sporttelepen. Felső sor (b-j3): Garas Dezső, Hadics László, Zenthe Ferenc, Gálcsiki János színművészek, Papp Laci ökölvívó, Gozmány György színművész; alsó sor (b-j4): Komlós András, Major Tamás, Szirtes Ádám, Bodrogi Gyula színművészek. MTI Fotó: Pálfai Gábor, azonosító: F__PG19620603055 )

További cikkek:

Retro sorozatkvíz magyar kedvencekkel. Ki ismer többet?

Melyek a legnépszerűbb régi magyar sorozatok? Ki ismeri ezeket igazán jól? Aki a főcím egyetlen képkockájából megmondja, melyik műsorról van szó, az biztosan. Próbálják ki bátran magukat a sorozatkvízben!

90 éve született Pápai Erzsi

Születésének 90. évfordulóján Pápai Erzsire, a Nemzeti Színház örökös tagjára emlékezünk, aki eszményi megformálója volt történelmi névrokonának, I. Erzsébet királynőnek Schiller drámájában, és számos további alakítására is emlékezhet a nagyérdemű. Ezekből szemezgetünk a Nemzeti Fotótár képeiből készült válogatásunkban.

"Zenebohóc szerettem volna lenni..."

...de színésznek született. Bársonyosan zengő mély hangjával, csodálatos színészi átváltozásaival, feledhetetlen humorával írta be magát a magyar színháztörténetbe. 85 éves lenne Sztankay István színművész, a Nemzet Színésze, akire gyermekei segítségével - sosem hallott sztorikkal - emlékezünk.

Intellektuális színészegyéniség

Születésének 105. évfordulóján Gábor Miklós színművészre, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjára emlékezünk, aki Közép-Európa egyik legjobb Hamletje volt.