Színház Sopronban

Száznyolcvan esztendeje, 1841. október 9-én avatták fel a soproni színházat.

Városi séták

2021.10.09 | olvasási idő: kb. 2 perc


A város első színháza 1769-ben nyitotta meg kapuit, egy volt szárazmalmot állítottak Thália szolgálatába. A teátrum új, klasszicizáló stílusú épülete, melyet a Bécsben tanult Franz Lössl tervezett, a reformkor kellős közepén, 1841. október 9-én nyitotta meg kapuit Vincenzo Bellini „Norma” című operájával. Az előadást Széchenyi István is megtekintette. A város kötelezte a német színigazgatót, hogy a teátrumot hetente kétszer engedje át magyar vándortársulatoknak. Így a kor legkiválóbb magyar színészei versenyre kelhettek a népszerű német előadásokkal, a közkedvelt bécsi és pozsonyi színészekkel. Két híres zeneszerző, Franz von Suppé (1819–1895) és Goldmark Károly (1830–1915) ifjúkora is a színházhoz kötődik

A színház épülete a Petőfi tér felől (MTI Fotó: Urbán Nándor)

A szűk és tűzveszélyes épületet 1909-ben Medgyaszay István az akkoriban még újdonságnak számító vasbeton felhasználásával korszerűsítette: kibővítette és átalakította. Megtoldotta az előcsarnokot, és új, szecessziós fő- és oldalhomlokzatot alakított ki. Az új főhomlokzat jellegzetességei: a fal síkjából kiemelkedő, három részre tagolt, gazdagon díszített homlokzatrész, fölötte a művészeteket ábrázoló sgraffitóval, ifjú Storno Ferenc alkotásával. (Sgrafittónak nevezik az egymásra felvitt, különböző színű vakolatok bekarcolásával, visszakaparásával előállt képeket, mintákat.) Az erkélyt a Lössl-féle színházépületből meghagyott dór oszlopok tartják. Az épület homlokzatsíkjából kiemelkedő rész két oldalát tömör tornyok zárják le.

A színház bejárata és főhomlokzata (Jászai Csaba felvétele)

Az államosított épület 1949-től a győri színház vendégjátékainak adott otthont. Az újabb, nem különösebben szerencsés átépítésre és bővítésre (Kotsis Iván) 1969 és 1975 között került sor, és ekkortól nevezték Petőfi Színháznak. – Petőfi Sándor vándorszínészként ugyan nem lépett fel a városban, de 1839 szeptemberétől 1840 márciusáig itt katonáskodott.

A színház nézőtere (MTI Fotó: Hadas János)

Az államosított épület 1949-től a győri színház vendégjátékainak adott otthont. Az újabb, nem különösebben szerencsés átépítésre és bővítésre (Kotsis Iván) 1969 és 1975 között került sor, és ekkortól nevezték Petőfi Színháznak. – Petőfi Sándor vándorszínészként ugyan nem lépett fel a városban, de 1839 szeptemberétől 1840 márciusáig itt katonáskodott.

Borítókép: Sopron, 2015. május 15. A Petőfi Színház épülete. Jászai Csaba felvétele. Azonosító: MTI-FOTO-552817.

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 306 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Gépjárművek a rendszerváltás előtt

Negyven-ötven esztendeje – ha akarta, ha nem – mindenki jól ismerte az autótípusokat. Az ok egyszerű: kevés volt belőlük.

Makovecz Imre, a magyar organikus építészeti iskola megteremtője

Minden alkotásával arról vallott, hogy az épületek különös lények. Házainak arca, szeme van. „Kezdettől azt az egy épületet szerettem volna megépíteni, amely az emberiség kezdete előtt már állt” – mondta el egy alkalommal.

A spanyolnátha királyi áldozata

Alig két évig ült a magyar trónon az utolsó uralkodó. Egy évszázada IV. Károly kétszer, sikertelenül kísérelte meg a visszatérést. Száműzötten, betegen Madeira szigetéig jutott.

A Miskolci Szimfonikus Zenekar online műsorai

Az MTVA és a Miskolci Szimfonikus Zenekar szeretné megkönnyíteni a kultúrához történő hozzáférést. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körhöz juthassanak el az értékes komolyzenei tartalmak, az MTVA archívumi felületén ingyenesen és szabadon elérhetők a Miskolci Szimfonikus Zenekar felvételei.