Zorán 80!

Generációtól függetlenül bárki fel tudna idézni egy-egy Zorán-slágert, így egy ország örülhet, amiért a zenélést választotta a villamosmérnöki hivatás helyett. 80. születésnapján köszöntjük Sztevanovity Zoránt!

Karakter

2022.03.04 | olvasási idő: kb. 3 perc


1942. március 4-én született Belgrádban, hatéves volt, amikor Magyarországra költöztek, és véglegesen Budapesten telepedtek le. Öccsével, Dusánnal – aki később dalszövegírójuk lett a zenekarban – mindketten otthagyták a Budapesti Műszaki Egyetemet, helyette a zenélést választva. Kossuth-díjas, Liszt Ferenc díjas előadóművész, gitáros, zeneszerző.

Metro együttes. (MTI Fotó: Bara István)

Zenith néven alakult meg első együttese, amelyet később Metróra változtattak. Az első Ki mit tud?-on a döntőig meneteltek, azonban egy hirtelen támadt technikai probléma miatt nem folytathatták a versenyt. Mivel a szabályok értelmében nem szerepelhetett olyan zenekar, amely korábban már fellépett, így a következő évi tehetségkutatón Zorán szólistaként indult, és a Metró „csak” kísérőzenekarként volt jelen. Ebben a felállásban meg is nyerték a zenei vetélkedőt Gershwin Summertime című szerzeményének magyar nyelvű változatával, valamint a Számum című dallal. Később a Metróval sikert sikerre halmozott.

A Metró együttes a SZÚR-on, a Népstadionban. (MTI Fotó: Benkő Imre)

Miután a Metro 1972-ben feloszlott, Zorán sikeres szólókarrierbe kezdett. Első szólólemeze máris aranylemezzé vált, amit még számos siker követett. 2003-ban az új Budapest Sportarénában a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának kíséretében lépett színpadra egy különlegesen hangszerelt produkcióval. A hagyománnyá vált tavaszi- és őszi turnéjain ellátogat felvidéki, erdélyi, vajdasági városokba is. Mai napig teltházas, nagysikerű koncerteket ad szerte az országban. Legismertebb slágerei: Kell ott fenn egy ország, Apám hitte, A szerelemnek múlnia kell.

Presser Gábor, Frenreisz Károly és Sztevanovity Zorán 1981-ben, az óbudai Hajógyári-szigeten, a színfalak mögött. (MTI Fotó: Benkő Imre)

Koncertjei, munkái során a legapróbb részleteket is maga felügyeli. Arra is akadt példa, hogy lemezborítóként saját készítésű fotót használt. 2006-ban Prima Primissima díjban részesült, amelyet édesapjának ajánlott, aki mindvégig támogatta őt és Dusánt zenei pályájukon. 

Presser Gábor, Bódi Magdi és Sztevanovity Zorán a Rádió 22-es stúdiójában, hanglemezfelvétel közben. (MTI Fotó: Danis Barna)

BORÍTÓKÉP: Budapest, 1985. június 23. Sztevanovity Zorán énekel a Pesti Vigadó színpadán A város dalai című műsorban, amely a Magyar Televízió A magyar dal ünnepe című sorozatának egyik adása. Sztevanovity Zorán (1942-) Liszt Ferenc- (1982) és Kossuth-díjas (2006) előadóművész, zeneszerző, gitáros, énekes. A Metro együttessel és egyéni előadásában kiadott lemezei közül hét aranylemez lett. MTI Fotó. Készítette: Hámor Szabolcs. Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-894699

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 312 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Múlt századi divat. Emlékeznek?

A divat állítólag ismétli magát. Valóban vannak visszatérő elemek, anyagok, szabásvonalak, amelyek időről időre fölbukkannak. Heti összeállításunkkal több évtizedet ölelünk föl kedvezve azoknak a hölgyeknek és uraknak, akik szívesen idéznék föl, milyen volt a divat a XX. században.

„A színészet számomra az egyetlen létforma”

Már főiskolásként színházi szerződése volt, több mint öt évtizedes pályafutása azóta is töretlen. Felejthetetlen alakítások százait, és több könyvet is maga mögött tudhat a 80. születésnapját ünneplő Kossuth-díjas színművész, Szilágyi Tibor.

Beomló alagút, eltűnt szerelvények

Omlások nehezítették az 1976. december 31-én átadott észak–déli metrószakasz építését a Nagyvárad és a Deák tér között. Ezen a vonalon fel- és eltűntek egyéb dolgok is.

Aki maga volt a színház - Várkonyi Zoltán ezer arca

Színészként intellektuális-intrikus epizódszerepek, rendezőként kasszasiker filmek és felejthetetlen közönségkedvenc előadások, színészpedagógusként pedig művészgenerációk hálája fémjelzi a nevét. 110 éve született Várkonyi Zoltán.