Zorán 80!

Generációtól függetlenül bárki fel tudna idézni egy-egy Zorán-slágert, így egy ország örülhet, amiért a zenélést választotta a villamosmérnöki hivatás helyett. 80. születésnapján köszöntjük Sztevanovity Zoránt!

Karakter

2022.03.04 | olvasási idő: kb. 3 perc


1942. március 4-én született Belgrádban, hatéves volt, amikor Magyarországra költöztek, és véglegesen Budapesten telepedtek le. Öccsével, Dusánnal – aki később dalszövegírójuk lett a zenekarban – mindketten otthagyták a Budapesti Műszaki Egyetemet, helyette a zenélést választva. Kossuth-díjas, Liszt Ferenc díjas előadóművész, gitáros, zeneszerző.

Metro együttes. (MTI Fotó: Bara István)

Zenith néven alakult meg első együttese, amelyet később Metróra változtattak. Az első Ki mit tud?-on a döntőig meneteltek, azonban egy hirtelen támadt technikai probléma miatt nem folytathatták a versenyt. Mivel a szabályok értelmében nem szerepelhetett olyan zenekar, amely korábban már fellépett, így a következő évi tehetségkutatón Zorán szólistaként indult, és a Metró „csak” kísérőzenekarként volt jelen. Ebben a felállásban meg is nyerték a zenei vetélkedőt Gershwin Summertime című szerzeményének magyar nyelvű változatával, valamint a Számum című dallal. Később a Metróval sikert sikerre halmozott.

A Metró együttes a SZÚR-on, a Népstadionban. (MTI Fotó: Benkő Imre)

Miután a Metro 1972-ben feloszlott, Zorán sikeres szólókarrierbe kezdett. Első szólólemeze máris aranylemezzé vált, amit még számos siker követett. 2003-ban az új Budapest Sportarénában a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának kíséretében lépett színpadra egy különlegesen hangszerelt produkcióval. A hagyománnyá vált tavaszi- és őszi turnéjain ellátogat felvidéki, erdélyi, vajdasági városokba is. Mai napig teltházas, nagysikerű koncerteket ad szerte az országban. Legismertebb slágerei: Kell ott fenn egy ország, Apám hitte, A szerelemnek múlnia kell.

Presser Gábor, Frenreisz Károly és Sztevanovity Zorán 1981-ben, az óbudai Hajógyári-szigeten, a színfalak mögött. (MTI Fotó: Benkő Imre)

Koncertjei, munkái során a legapróbb részleteket is maga felügyeli. Arra is akadt példa, hogy lemezborítóként saját készítésű fotót használt. 2006-ban Prima Primissima díjban részesült, amelyet édesapjának ajánlott, aki mindvégig támogatta őt és Dusánt zenei pályájukon. 

Presser Gábor, Bódi Magdi és Sztevanovity Zorán a Rádió 22-es stúdiójában, hanglemezfelvétel közben. (MTI Fotó: Danis Barna)

BORÍTÓKÉP: Budapest, 1985. június 23. Sztevanovity Zorán énekel a Pesti Vigadó színpadán A város dalai című műsorban, amely a Magyar Televízió A magyar dal ünnepe című sorozatának egyik adása. Sztevanovity Zorán (1942-) Liszt Ferenc- (1982) és Kossuth-díjas (2006) előadóművész, zeneszerző, gitáros, énekes. A Metro együttessel és egyéni előadásában kiadott lemezei közül hét aranylemez lett. MTI Fotó. Készítette: Hámor Szabolcs. Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-894699

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 312 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Hosszú hétvége a magyar irodalom utolsó nagyasszonyával

Az ajtó, Für Elise, Régimódi történet. Csupán néhány kiragadott cím életművéből, de fölösleges is folytatni a fölsorolást, hiszen úgyis mindenki azonnal tudja, hogy Szabó Magdáról, a XX. századi magyar irodalom egyik legnagyobb hatású és máig divatos alkotójáról van szó, aki Esterházy Péter szavaival a magyar irodalom utolsó nagyasszonya volt.

Játsszanak velünk a magyar film napján!

A hazai filmművészet születését idén is rendhagyó programkínálattal ünneplik a közmédia csatornái. 121 éve mutatták be az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó mozgóképes alkotást, A táncz címmel. A jeles premier emlékére 2018 óta április 30-a a magyar film napja. Ezen a napon a Duna, a Duna World és az M5 kulturális csatorna is jelentős filmtörténeti darabokkal, régi és új kedvencekkel várja nézőit, az MTVA Archívum pedig játékra hívja Önöket!

A huszadik század magyar atlétája

Zsivótzky Gyula volt az első magyar kalapácsvető sportoló, aki 70 méter felett dobott. Pályafutása során két világ- és kilenc országos rekordot állított fel.

Eger hősei és krónikása

Minden évben október 17-én a győzelem napjára, az 1552-es ostrom hősi várvédőire, és a történetüket megörökítő íróra, Gárdonyi Gézára emlékezünk.