Toldi – Jankovics Marcell utolsó rendezése

Október 21-én lenne nyolcvanéves Jankovics Marcell. A május 29-én elhunyt művész a Toldi bemutatóját már nem érhette meg. Arany János elbeszélő költeményének 13 részes rajzfilmváltozatát a Duna Televízió szeptember 19-től vetíti.

Karakter

2021.10.21 | olvasási idő: kb. 3 perc


Jankovics Marcell 1960-ban került a Pannónia Rajzfilmstúdióba, három év múlva már önállóan készítette animációs filmjeit. Az ő nevéhez fűződik az első egész estés magyar rajzfilm, a János vitéz (1973). A Magyar népmesék (1977), a Mondák a magyar történelemből (1986) című sorozatok, a Fehérlófia (1982) és az Ének a csodaszarvasról (2002) című egész estés rajzfilmek legendás példái a népművészet iránti vonzalmának.

A Fehérlófia című animációs film egyik jelenete (MTI Fotó)

Az 1980-as évek elején megálmodott, de csak 2011-ben bemutatott Az ember tragédiájának minden színét más-más stílusban alkotta meg. 1992-ben egyik alapítója volt a Duna Televíziónak. 1994-től a Magyar Művészeti Akadémia tagja, 2014-től alelnöke volt. Megkapta a Balázs Béla-díjat (1974), a Kossuth-díjat (1978) és a Prima Primissima díjat (2007). A Magyar Örökség díjat 2013-ban vehette át, 2014-ben a Nemzet Művésze díjjal ismerték el munkásságát, 2009-ben a Kulturális Világtanács Leonardo da Vinci-díjára érdemesítették.

Részlet a Toldi című animációs filmsorozatból

Évtizedek óta nem született olyan nagyszabású animációs filmsorozat, mint a Toldi, melynek egyes epizódjai szeptember 19. óta láthatóak a Duna Televízió képernyőjén. A tévésorozat – Arany János művének megfelelően – előhangból és tizenkét részből áll. A cselekmény szereplői mellett elbeszélőként a szemérmes költő, Arany János is megjelenik, ő meséli el és értelmezi az eseményeket.

Jankovics Marcell utolsó alkotása is remekmű. A Toldiban a képes krónikák, a magyar népmesék és a legújabb animációk stílusát ötvözte egybe, tette korosztályoktól függetlenül mindenki számára élvezetessé. Arany János veretes, ma is eleven szövege, a pompás képek és a jól megválasztott zene szerves egységet alkot. A bemutatkozás óta eltelt több mint egy hónap alatt megfogalmazott kritikák visszatérő eleme, hogy egy-egy epizód túlságosan rövid.

Részlet a Toldi című animációs filmsorozatból

Borítókép: Részlet a Toldi című animációs filmsorozatból

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 306 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Laboratórium helyett színpad

Általános iskolás korában a természettudomány, főleg a fizika és a kémia érdekelte. Mikroszkóppal vizsgálódott, eredetileg vegyésznek készült, de rádiót is épített. A közönség szerencséjére azonban felfigyeltek rá a rákosligeti templomi kórusban. Így indult a legendás énekes, Gregor József pályája, aki augusztus 8-án ünnepelné 80. születésnapját.

Kirándulás a késő barokk építészet történetébe

Gépjárművek a rendszerváltás előtt

Negyven-ötven esztendeje – ha akarta, ha nem – mindenki jól ismerte az autótípusokat. Az ok egyszerű: kevés volt belőlük.

Made in Hungaria

Tudják, hol és hogyan került kapcsolatba a rock and rollal? És hogy mi köze a futballhoz? Születésnapján köszöntjük Fenyő Miklóst, egyúttal néhány érdekességet is megosztunk róla.