Versek és asszonyok, Szabó Lőrinc emlékezete

Százhúsz esztendeje született Szabó Lőrinc Kossuth-díjas költő, műfordító, a 20. századi magyar líra kiemelkedő alakja.

Karakter

2020.03.31 | olvasási idő: kb. 5 perc


Miskolcon született. A család Bethlen Gábor erdélyi fejedelemtől nemességet kapott, de édesapja mozdonyvezető volt. A debreceni református kollégiumban tanult, az őszirózsás forradalom után került Budapestre. A Műegyetem gépészmérnöki karára iratkozott be, de két hét múlva a bölcsészkar magyar–latin–német szakán tanult tovább. Babits Mihály tanítványává, barátjává, lakótársává fogadta a rendkívül tehetséges fiatalembert. Szoros kapcsolatuk hűvösebb lett, mert Babits felesége, Tanner Ilona korábban Szabó Lőrinc menyasszonya volt.
Komjáthy Aladár, Babits Mihály és Szabó Lőrinc 1921 tavaszán (MTI Foto: Reprodukció)
1921-ben feleségül vette Mikes Klárát, Az Est-lapok irodalmi rovatvezetőjének lányát. Két gyermekük született: a versekben a kis Klára, illetve a Lóci nevet kapták. 1922-ben jelent meg első verseskötete Föld, erdő, Isten címmel, amely komoly sikert aratott. Babits és Tóth Árpád társaságában egyik fordítója volt Charles Baudelaire A romlás virágai (1857) című kötetének. A húszas években sorra jelentek meg kötetei (Kalibán, Fény, fény, fény, A Sátán műremekei), költeményeit elvont gondolatiság, a távol-keleti bölcsek és Schopenhauer pesszimista filozófiájának hatása jellemzi.
A Semmiért egészen című vers Mensáros László előadásában
1925-ben kezdődött negyedszázadon át tartó szerelmi kapcsolata a férjes pszichiáterrel, Korzáti Erzsébettel. E viszony megrendítő dokumentuma az asszony 1950-es öngyilkossága után írott, A huszonhatodik év című szonettciklusa. A harmincas évek elejétől a népi írók körébe is sorolták, részt vett a Márciusi Front megalakulásában, közreműködött az Új Szellemi Front írói mozgalmában. Sokat szerepelt a rádióban, a Nemzeti Színháznak Shakespeare-t fordított, három ízben is Baumgarten-díjjal jutalmazták.
A huszonhatodik év című kötet borítója, Rippl-Rónai József festménye (1923)
1943-ban behívták katonának, egy év múlva már főhadnagyi rangban szolgált, emiatt 1945-ben vizsgálati fogságba került, majd „feddéssel” igazolták, publikációs tilalommal sújtották. 1946 és 1949 között a Válasz költői rovatának vezetője volt, 1947-ben pedig felvették az Írószövetségbe. Az üldöztetések elől a munkába menekült, és 1947-ben a Püski Kiadónál megjelent a Tücsökzene című verses regénye, melyben önéletrajzi emlékeit rendszerezte. 1949-től ismét nem publikálhatott, jobbára műfordításokból élt, és A huszonhatodik év darabjain dolgozott.
Szabó Lőrinc munka közben =(MTI Foto: Zinner Erzsébet)
1954-ben műfordításaiért József Attila-díjjal tüntették ki. 1956-ban tagja lett a Parasztpártnak (Petőfi Párt), az Irodalmi Újság november 2-i számában Ima a jövőért címmel üdvözölte a forradalmat. Már súlyos beteg volt, amikor 1957 márciusában megkapta a Kossuth-díjat, és nem sokkal később megjelent A huszonhatodik év című kötete. Ennek sikerét már nem érhette meg, 1957. október 3-án meghalt.
Szabó Lőrinc bronzszobra Debrecenben (Foto: Talyigás Anikó)
Borítókép: Budapest, 1957. február 21. Szabó Lőrinc költő, műfordító pasaréti, Volkmann utca 8. szám alatti otthonában. Szabó Lőrinc, teljes nevén Szabó Lőrinc József (Miskolc, 1900. március 31. – Budapest, Józsefváros, 1957. október 3.) József Attila-díjas (1954) és Kossuth-díjas (1957) költő, műfordító. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, azonosító: MTI-FOTO-794558
További cikkek:

Február 4-én rajtol a pekingi téli olimpia

Magyarország négy sportágban 14 sportolóval vesz részt a játékokon, ennek kapcsán egy régi, kedves pillanatot is felidézünk egy korábbi olimpiáról.

Gáti Oszkár köszöntése

Gáti Oszkár pályafutását 75. születésnapja alkalmából idézzük fel, lapozgatónkban pedig néhány emlékezetes alakításának fotóiból válogatunk.

Megtapogatta a Holdat, hogy megtaláljuk helyünket a Földön

Kevés gyermekkori álom válik valóra. Bay Zoltán Holdon túli eredményei ma kézzel foghatóbbak, mint valaha. Neki is köszönhető, ha nem tévedünk el.

Újra az iskolapadban

Iskolásként minden évben izgatottan vártuk a szeptembert, hogy végre újra lássuk barátainkat és meséljünk egymásnak nyári élményeinkről. Erről szól lapozható képválogatásunk is. Önöknek mi jut eszébe a tanévkezdésről?