Vízipók, Kukori és a többiek

Vízipók-csodapók, Kukoriék és a nagy Ho-ho-ho-horgász. Szinte biztosak lehetünk benne, hogy ha ezeket a rajzfilmsorozatokat megemlítjük ismerőseink körében, valaki biztosan rá fogja vágni, hogy ezek közül egyik vagy másik a legnagyobb kedvence. Olyan rajzfilmekről beszélünk, amelyeken generációk nőttek föl. S bár rajzfilmek tömegével születnek manapság is, a mondanivaló és a kép egysége, bája, egyedisége a mai napig elvarázsol bennünket ezen sorozatok esetében.

2019.07.26


Készítsünk egy sorozatot, ismeretterjesztő jellegűt, amelyből az élővilág kisebb-nagyobb szereplőit és szokásaikat, jellemzőiket ismerhetik meg a gyerekek. Érdekesen hangzik? Elsőre nem igazán. Hogy az ötletből mégis slágerrajzfilm lett, az Bálint Ágnes, Dr. Kertész György és sok-sok munkatársuk érdeme, hiszen így született meg a Vízipók-csodapók, ami nem csupán elkészültekor volt sláger (1976 és 1985 között összesen 3 sorozat, plusz az egész estés rajzfilm került adásba), hanem azóta is hódít. De nem csak Vízipókkal történt meg a csoda, hiszen a a nagy Ho-Ho horgász és Kukoriék családja alapötlete is ebbe a körbe tartozik és a mai napig töretlenül népszerű. Hogyan csinálják?

Egy biztos: miközben az említett sorozatokat nézzük akár mi, akár a kisebbek, annyira jól szórakozunk, hogy észre sem vesszük: tanulunk. Méghozzá nem is keveset! Például hogy horgászengedély nélkül nem becsületes halat fogni és egyébként is vannak meg nem engedett eszközök, hogyan kell rákot, de legelőször is csalit fogni, vagy mit eszik egy teknősbéka? Mindezeket az információkat persze rengeteg humorral körítve láthatjuk a Csukás István történetéből készült mesében, Dargay Attila rajzaival. Az pedig már szinte csak a hab a tortán, hogy a főszerepek - a Horgász és a Főkukac - hangjait Balázs Péter és Mikó István kölcsönzik zseniálisan.


A sorozat Főkukaca, aki a Duna partján szobrot is kapott

Vízipók és barátai szintén a vízi és víz környéki élővilágról oktatnak észrevétlenül. Teszik mindezt úgy, hogy a szereplő állatok valódi karakterek, mindenki megtalálhatja közöttük a neki szimpatikusat. A gyakran morcos, elégedetlenkedő vagy hitetlenkedő keresztespók éppúgy szerethető, mint a különleges, nem szárazföldön élő pókfajta, a segítőkész és empatikus, mindenre és mindenkire nyitott főhős. A sorozat minden epizódjában érdekes élőlényekkel ismerkedhetnek meg a nézők, illetve bővíthetik látókörüket és tudásukat a bájos figurák kalandjainak kibontakozása közben.

A Kukori és Kotkodában pedig egy baromfi "házaspár" szeretetteli, de korántsem felhőtlen kapcsolatát követhetjük végig. A főhösök emberi tulajdonságokkal, vágyakkal és emberi problémákkal, és nagyon is emberi megoldásokkal rendelkeznek. Konfliktusaikat nézve magunkra ismerhetünk, de el is távolíthatjuk magunktól ezeket, ha úgy akarjuk, hiszen "csak egy rajzfilmről" és "csak mesefigurákról" van szó. Mégis, elgondolkodtató, mondanivalóval rendelkező, stílusos és vicces mesefilmet láthatunk az alkotóknak köszönhetően. A sorozat megálmodója a kollégájától ihletett Bálint Ágnes, akinek ugye a Vízipók-féle biológialeckéket is köszönhetik gyerekek és felnőttek. 2 évad, összesen 26 rész készült a Pannónia Filmstúdióban.


Bálint Ágnes bábozás közben

Jó hír, hogy hamarosan UHD-ben is élvezhetők lesznek ezek a klasszikus mesefilmek az M3.hu-n, időben szólunk majd, hogy senki ne maradjon le.

 

 

 


További cikkek:

Strandok régen

Mintha idén elmaradna a strandszezon, úgy tűnik, az esőzés sosem ér véget, a nap sosem süt ki. Mi azért reménykedünk, hogy lesz majd igazi nyár meleggel, fürdőzéssel, s ennek kapcsán néhány budapesti strand múltját idézzük föl régi fotók segítségével.

Színészek az újságírók ellen

SZÚR. Sokan valószínűleg még emlékeznek, sokan azonban már nem, hogy miből áll össze ez a mozaikszó. Gyorsan el is áruljuk: színészek és újságírók rangadója. Hosszú időn keresztül igazi esemény volt ez, mely tömegeket mozgatott meg: volt idő, amikor a Népstadiont is megtöltötték az érdeklődők.

Megfiatalítjuk az archívumot!

Persze csak formailag, hiszen büszkék vagyunk a sok-sok régi tartalomra. A technológiai fejlődés azonban új szemléletet kíván. Most bemutatjuk azt, aki az új lendületet hozza: Répászky Lipót, az Archívumi osztály vezetője.

Szalag sztorik

Gondolkoztak már valaha azon, milyen élmény lehet egy tévés archívum összes kincséhez hozzáférni? Válogatni a régebbnél régebbi, érdekesebbnél érdekesebb felvételek között? Ha kíváncsiak, a Szalag sztorikkal megmutatjuk.