We are the World! – Gondolatok a Föld napjára

Ez a nap minden évben felhívás arra, hogy vigyázzunk a Földre, amelyen kívül számunkra egyelőre nincs hely.

2022.04.22 | olvasási idő: kb. 2 perc


„A kertész halála mit sem árt a fának. De ha a fát fenyegeted, akkor kétszeresen hal meg a kertész.” (Antoine de Saint-Exupéry) 

Strandolók kártyáznak a Dagály utcai Szabadság Strandfürdőben: a nagy kánikulában törölközővel védik fejüket a napszúrástól. (MTI Fotó: Friedmann Endre)

A hőmérséklet tartós emelkedése és a súlyos vízhiány lesznek az első komoly következményei annak, hogy nem bánunk jól a Földdel. Mindig könnyebb a nagyvállalatokra mutogatni, mert valóban az ő felelősségük a legnagyobb, de mi is megtehetjük a részünket. Ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez a mi erőfeszítésünkre is szükség van, hiszen egy átlagos európai ember dupla, de sokszor tripla ökológiai lábnyommal éli le kényelmes, fogyasztói életét.

Locsolókannából hűsítik magukat az útburkoló munkások a kánikulában. (MTI Fotó: Pálfai Gábor)

Egy amerikai egyetemista kezdeményezésére emelték fel először szavukat a Földért tömegesen az emberek 1970. április 22-én. Húsz évvel később, látva az ökológiai válság jeleit – a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, a veszélyes hulladékokat, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét és a túlnépesedést – világmozgalommá nyilvánították a kezdeményezést. 

Borítókép: Szultán, az elefánt fagyalaltot kér a fagylaltárustól a Fővárosi Állat- és Növénykertben. (MTI Fotó: Mikó László)

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Gyurkovics Tibor

A Kossuth- és József Attila-díjas magyar költő, író, pszichológus, a Digitális Irodalmi Akadémia egyik alapítója kilencven éve, 1931. december 18-án született.

Balaton Gőzhajózási Társaság

Széchenyi István elnökletével 1846. április 5-én Pesten megalakult a Balaton Gőzhajózási Társaság, és szeptember 21-én Balatonfüreden már vízre is bocsátották az első balatoni gőzhajót.

A magyar kultúra napja

Január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, arra emlékezve, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. Arra a kérdésre, hogy mi a magyar kultúra, nehéz egyértelmű választ adni, de egyvalami biztos: rengeteg mindenre lehetünk büszkék. Hungarikumokra, tudósokra és találmányokra, művek sorára, amelyeket mi adtunk a világnak – kvízünkkel pedig próbára teheti magát, mennyire ismeri ezeket!

95 éve született a Fekete Párduc, minden idők egyik legjobb kapusa

„Végtelenül szerencsés embernek tartom magam, akinek volt módja és lehetősége egy olyan csapatban játszani, amely a maga idejében négy és fél évig ült a világ tetején, s velünk volt egy egész nemzet határon belül és határon kívül.” Grosics Gyula