We are the World! – Gondolatok a Föld napjára

Ez a nap minden évben felhívás arra, hogy vigyázzunk a Földre, amelyen kívül számunkra egyelőre nincs hely.

2022.04.22 | olvasási idő: kb. 2 perc


„A kertész halála mit sem árt a fának. De ha a fát fenyegeted, akkor kétszeresen hal meg a kertész.” (Antoine de Saint-Exupéry) 

Strandolók kártyáznak a Dagály utcai Szabadság Strandfürdőben: a nagy kánikulában törölközővel védik fejüket a napszúrástól. (MTI Fotó: Friedmann Endre)

A hőmérséklet tartós emelkedése és a súlyos vízhiány lesznek az első komoly következményei annak, hogy nem bánunk jól a Földdel. Mindig könnyebb a nagyvállalatokra mutogatni, mert valóban az ő felelősségük a legnagyobb, de mi is megtehetjük a részünket. Ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez a mi erőfeszítésünkre is szükség van, hiszen egy átlagos európai ember dupla, de sokszor tripla ökológiai lábnyommal éli le kényelmes, fogyasztói életét.

Locsolókannából hűsítik magukat az útburkoló munkások a kánikulában. (MTI Fotó: Pálfai Gábor)

Egy amerikai egyetemista kezdeményezésére emelték fel először szavukat a Földért tömegesen az emberek 1970. április 22-én. Húsz évvel később, látva az ökológiai válság jeleit – a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, a veszélyes hulladékokat, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét és a túlnépesedést – világmozgalommá nyilvánították a kezdeményezést. 

Borítókép: Szultán, az elefánt fagyalaltot kér a fagylaltárustól a Fővárosi Állat- és Növénykertben. (MTI Fotó: Mikó László)

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

10.000 lépésnél is több

Éppen 60 évvel ezelőtt, 1962. szeptember 23-án a Műegyetem Hess András téri kollégiumában adta első koncertjét az Omega ezen a néven. A koncert nemcsak a zenekar, hanem a magyar könnyűzene történetének is meghatározó eseményévé vált.

Latyi, a kedvenc, aki Puskással is bolondozott

Mindenki ismerte, ő pedig mindent tudott a szórakoztatásról. Táncolt, énekelt, nevettetett és meghatott, belopta magát az emberek szívébe a XX. század legnépszerűbb magyar komikusa.

Concerto Budapest online műsorai

Az MTVA és a Concerto Budapest szeretné megkönnyíteni a kultúrához történő hozzáférést. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körhöz juthassanak el az értékes komolyzenei tartalmak, az MTVA archívumi felületén ingyenesen és szabadon elérhetők a zenekar felvételei.

Boldog születésnapot, Keleti Éva!

Neve összeforrt a különleges színházi pillanatokkal, művészportrékkal. Emlékezetes, fotografált időszeletei az elmúlt évszázad kiemelkedő művészegyéniségeivel a mi közös örökségünk. Keleti Éva helyettünk lát, jobban, érzékenyebben.