We are the World! – Gondolatok a Föld napjára

Ez a nap minden évben felhívás arra, hogy vigyázzunk a Földre, amelyen kívül számunkra egyelőre nincs hely.

2022.04.22 | olvasási idő: kb. 2 perc


„A kertész halála mit sem árt a fának. De ha a fát fenyegeted, akkor kétszeresen hal meg a kertész.” (Antoine de Saint-Exupéry) 

Strandolók kártyáznak a Dagály utcai Szabadság Strandfürdőben: a nagy kánikulában törölközővel védik fejüket a napszúrástól. (MTI Fotó: Friedmann Endre)

A hőmérséklet tartós emelkedése és a súlyos vízhiány lesznek az első komoly következményei annak, hogy nem bánunk jól a Földdel. Mindig könnyebb a nagyvállalatokra mutogatni, mert valóban az ő felelősségük a legnagyobb, de mi is megtehetjük a részünket. Ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez a mi erőfeszítésünkre is szükség van, hiszen egy átlagos európai ember dupla, de sokszor tripla ökológiai lábnyommal éli le kényelmes, fogyasztói életét.

Locsolókannából hűsítik magukat az útburkoló munkások a kánikulában. (MTI Fotó: Pálfai Gábor)

Egy amerikai egyetemista kezdeményezésére emelték fel először szavukat a Földért tömegesen az emberek 1970. április 22-én. Húsz évvel később, látva az ökológiai válság jeleit – a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, a veszélyes hulladékokat, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét és a túlnépesedést – világmozgalommá nyilvánították a kezdeményezést. 

Borítókép: Szultán, az elefánt fagyalaltot kér a fagylaltárustól a Fővárosi Állat- és Növénykertben. (MTI Fotó: Mikó László)

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Szegedi dóm, az újrakezdés szimbóluma

Az 1879-es szegedi Nagyárvíz után a városatyák ünnepélyes fogadalmat tettek, hogy biztos alapokra új székesegyházat emelnek annak ígéreteként, hogy fokozatosan újjáépítik az egész várost is. Innen származik az 1930-ban felszentelt dóm közszájon forgó Fogadalmi templom elnevezése.

„Egy a párna, egy a részvény…”

135 éve született Budapesten Kabos Gyula. 15 évesen a Népszínházban statisztált, de izgalmában rossz helyre lépett, és a zenekari árokba zuhant. E szerencsétlen kezdet után emelkedett mégis máig fénylő filmcsillaggá.

Bohóc és tragika

Beleszületett a színészvilágba, ahonnan édesapja tiltása sem tántorította el. Tragikus sorsú hősnőket és groteszk, eltorzult karakterfigurákat is életre keltett. 65. születésnapja alkalmából köszöntjük Básti Julit!

45 éve a képernyőn a Matula rejtélye

1978-ban éppen ezen a napon mutatták be a Szabó Magda regénye alapján készült nagy sikerű Abigél című tévésorozatot. Néhány érdekességet gyűjtöttünk az évfordulóra emlékezve.