A kenu magyar királya

Ma lenne 75 éves a természetimádó, fair play-díjas sportember, Wichmann Tamás, aki a kenuzás mellett imádott főzni, jókat enni, és énekes-gitáros játékával szórakoztatni.

Karakter

2023.02.04 | olvasási idő: kb. 3 perc


Wichmann Tamás kilencszeres kenuvilágbajnok, háromszoros Európa-bajnok, kétszeres olimpiai második, egyszeres olimpiai harmadik, és harminchétszeres magyar bajnok volt. A Budapesten született sportember egy 1945-ös robbantás következtében korán elveszítette bátyját. A sors fintora, hogy rá tíz évre a sportolót is baleset érte. Elütötte egy rendőrautó, melynek következtében súlyosan megsérült a csípője, bokája, medencecsontja és a koponyája. Újra meg kellett tanulnia járni, de nem adta fel a nagy fájdalmakkal járó küzdelmet. Ökölvívóedzésekbe kezdett, hogy megerősítse a lábát. Végül annyira jól sikerült a felépülése, hogy két év elteltével már nem volt szüksége járógépre.

Olimpiai válogatott tagként 1968-ban (MTI Fotó: Petrovits László)

Nagyon mélyről ért fel a csúcsra. „Én a példát megmutattam, tehát a versenyzés során, a felkészülések során azzal, hogy egy beteg gyerekből valahogy kiépült egy versenyző, aki aztán két évtizeden keresztül tudott az élvonalban ottmaradni.”

 

A kenu egyesek 500 méteres versenyének győzteseként (MTI Fotó: Pálfai Gábor)

A 70-es évek egyik legnépszerűbb sportembere a vendéglátó szakma ifjú mestere országos vetélkedő második helyezése címmel is büszkélkedhetett. A főváros első alternatív bisztrójának megnyitása az ő nevéhez fűződik, ahol 32 éven át főzött és zenéjével szórakoztatta a vendégeit. Szívesen jártak hozzá fiatal balettosok, zeneakadémisták, színinövendékek, Wichmann elmondása szerint menedékhely volt a magyar értelmiség számára.

Munkahelyén, a Szabadság Szálló konyháján (MTI Fotó: Petrovits László)

1978-ban kiérdemelte az UNESCO Fair Play-díját is, miután korábbi riválisának segített a felkészülésben, akivel nap, mint nap együtt edzettek, egymást inspirálva lapátoltak. A közös gyakorlás aztán annyira jól sikerült, hogy a jugoszláv Matija Ljubek a belgrádi világbajnokságon le is győzte Wichmannt.

1976-ban edzés közben (MTI Fotó: Tóth István Csaba)

„Egy sportágat tudtam képviselni sikerrel. Arra nagyon büszke voltam, hogy a magyar kajak-kenu sportágnak lehettem egy jelképe. Tehát a kenuban, azért, ha most is a sportágról van szó, azok között emlegetnek, akikre még emlékeznek.” – vallotta egyszer pályafutásáról.

Az olimpiai dobogó tetejére nem állhatott fel, pedig négyszer is próbálkozott. A moszkvai olimpián az 1000 méteres távon őt tartották a csapat legesélyesebb indulójának, azonban nem sokkal a rajt után mindenki megdöbbenésére feladta a versenyt. Maga sem tudta később megmagyarázni, hogy mit történt. Hogy végül mi lett a meg nem nyert olimpiai aranyeremével, arról így nyilatkozott: „Nem nyelte le a Duna, állandóan ugyanúgy belekönnyezem a bánatom a vízbe.”

2014-ben egy tévéműsor felvételén (MTI Fotó: Zih Zsolt)

Hihetetlen, de 61 évesen ismét dobogóra állhatott, miután a sárkányhajó-válogatottal világbajnoki ezüstérmet nyert. Emlékét az MTK labdarúgócsapat Hidegkúti Nándor Stadionjának róla elnevezett 5-ös kapuja őrzi.

Borítókép: A duisburgi világbajnokság győzteseként Készítette: Pálfai Gábor, tulajdonos: MTI Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-882828

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 323 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Pannonhalma

Huszonöt esztendeje, 1996. december 11-én került fel az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete az UNESCO kulturális világörökségek listájára.

Színészek az újságírók ellen

SZÚR. Sokan valószínűleg még emlékeznek, sokan azonban már nem, hogy miből áll össze ez a mozaikszó. Gyorsan el is áruljuk: színészek és újságírók rangadója. Hosszú időn keresztül igazi esemény volt ez, mely tömegeket mozgatott meg: volt idő, amikor a Népstadiont is megtöltötték az érdeklődők.

Látogatás az alvilágban

Az UNESCO 1995. december 6-án a Világörökség részévé nyilvánította az Aggteleki- és a Szlovák Karszt barlangjait. Magyarország és Szlovákia közösen állította össze és terjesztette a Világörökség Bizottság elé pályázati anyagát.

Magyar siker a Wall Streeten

730 forint volt a belépő ára…