A fáraó átka és a médiahecc

Nem feltétlenül kell a fáraók földjére zarándokolnunk ahhoz, hogy szemrevételezhessünk egy valódi egyiptomi múmiát.

Kultúrsnack

2021.06.17 | olvasási idő: kb. 3 perc


A júniusi magyar régészet napja alkalmat ad arra, hogy a nagyközönség is megismerhesse a kutatások friss eredményeit. A magyar régészeknek és egyiptológusoknak hála, számtalan ókori lelettel is találkozhatunk a hazai múzeumokban. Több közgyűjteményünkben őriznek például egyiptomi múmiákat. Így a Szépművészeti Múzeum vagy debreceni Déri Múzeum is büszkélkedhet velük. Utóbbi két egyiptomi múmiáját Ferenc Ferdinánd, a monarchia trónörököse kapta ajándékba világkörüli útjának egyiptomi állomásán. A múmiákat és szarkofágokat 1918-ban egy aukción vásárolta meg Déri Frigyes. S még attól sem kell tartanunk, hogy az ősi átok utoléri a rég megboldogultak porhüvelyeire kíváncsi halandókat. 

A Szépművészeti Múzeum munkatársai egy zirci magángyűjtő hagyatékából a múzeumhoz került, az i.e. I. századból származó múmiakoporsót és a benne fekvő női múmiát vizsgálnak. (MTI Fotó: Fényes Tamás)

A fáraó átka ugyanis nem más, mint korabeli médiahecc. Az újságírók szenzációs kitalációja és bosszúja, amiért 1922-ben Howard Carter Tutanhamon fáraó sírjának feltárásakor oly mostohán bánt velük s szűkszavúan csöpögtette az információt a sajtónak. A magyar régészet és egyiptológia egyik legjelesebb alakja, Kákosy László, aki – bár fáraókat nem ásott ki a homok alól - eredményes évtizedek töltött a terepen, Egyebek közt a núbiai leletmentési expedíciók során, például az egyiptomi előkelő tisztviselő, Dzsehutimesz thébai sírjának feltárásával. S tisztes kort ért meg: hetvenévesen hunyt el.   

BORÍTÓKÉP: Debrecen, 1961. január 28. Menyhárt József, a debreceni Déri Múzeum főrestaurátora visszahelyezi munkatársa segítségével egy 4000 éves múmia cédrusfa szarkofágjának tetejét, miután megvizsgálta a múmiát borító gyolcsot és az alatta lévő papiruszt. MTI Fotó: Tormai Andor.  Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-821517  Fájlnév: F__TI19610128013.jpg 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 300 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Az aggastyántól a végzet asszonyáig

40 éve már, hogy nincs közöttünk Mezey Mária színművész, aki őszinte játékával, plasztikus mozdulataival és összetéveszthetetlen hangjával alkotott maradandót színházakban, filmekben és rádiójátékokban egyaránt.

Yves Montand magyar falevelei – Világsztárok Budapesten

A 100 éve született sármos énekes-színész zenés előadóestjeivel beutazta Európát, így a magyar közönséggel is találkozhatott. Hazai koncertjének az Erkel Színház adott otthont, ahogyan számos más világsztár fellépésének is. (Fotóválogatás és bennfentes színházi kulisszatitkok cikkünkben!)

A tánc volt az élete

Születésének 95. évfordulóján emlékezünk Tábori Nórára, aki több mint 50 éven át szórakoztatta a Vígszínház közönségét és a tévénézőket emlékezetes alakításaival.

Húsvét, a keresztények legnagyobb ünnepe

A keresztény egyházak tanítása szerint húsvét Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe, a legnagyobb keresztény ünnep. Húsvétkor a keresztény világ azt ünnepli, hogy Jézus mártírhalálával magára vállalta az emberiség bűneit, s ezzel megváltotta és üdvösségre, örök életre vezette őket.