A fáraó átka és a médiahecc

Nem feltétlenül kell a fáraók földjére zarándokolnunk ahhoz, hogy szemrevételezhessünk egy valódi egyiptomi múmiát.

Kultúrsnack

2021.06.17 | olvasási idő: kb. 3 perc


A júniusi magyar régészet napja alkalmat ad arra, hogy a nagyközönség is megismerhesse a kutatások friss eredményeit. A magyar régészeknek és egyiptológusoknak hála, számtalan ókori lelettel is találkozhatunk a hazai múzeumokban. Több közgyűjteményünkben őriznek például egyiptomi múmiákat. Így a Szépművészeti Múzeum vagy debreceni Déri Múzeum is büszkélkedhet velük. Utóbbi két egyiptomi múmiáját Ferenc Ferdinánd, a monarchia trónörököse kapta ajándékba világkörüli útjának egyiptomi állomásán. A múmiákat és szarkofágokat 1918-ban egy aukción vásárolta meg Déri Frigyes. S még attól sem kell tartanunk, hogy az ősi átok utoléri a rég megboldogultak porhüvelyeire kíváncsi halandókat. 

A Szépművészeti Múzeum munkatársai egy zirci magángyűjtő hagyatékából a múzeumhoz került, az i.e. I. századból származó múmiakoporsót és a benne fekvő női múmiát vizsgálnak. (MTI Fotó: Fényes Tamás)

A fáraó átka ugyanis nem más, mint korabeli médiahecc. Az újságírók szenzációs kitalációja és bosszúja, amiért 1922-ben Howard Carter Tutanhamon fáraó sírjának feltárásakor oly mostohán bánt velük s szűkszavúan csöpögtette az információt a sajtónak. A magyar régészet és egyiptológia egyik legjelesebb alakja, Kákosy László, aki – bár fáraókat nem ásott ki a homok alól - eredményes évtizedek töltött a terepen, Egyebek közt a núbiai leletmentési expedíciók során, például az egyiptomi előkelő tisztviselő, Dzsehutimesz thébai sírjának feltárásával. S tisztes kort ért meg: hetvenévesen hunyt el.   

BORÍTÓKÉP: Debrecen, 1961. január 28. Menyhárt József, a debreceni Déri Múzeum főrestaurátora visszahelyezi munkatársa segítségével egy 4000 éves múmia cédrusfa szarkofágjának tetejét, miután megvizsgálta a múmiát borító gyolcsot és az alatta lévő papiruszt. MTI Fotó: Tormai Andor.  Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-821517  Fájlnév: F__TI19610128013.jpg 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 300 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Különös házasság: ki viseli a nadrágot?

A választ mindenki sejti, mi pedig megmutatjuk, milyen az, amikor mégiscsak Fülöp volt nyeregben, méghozzá hazánkban!

Magyarország első kormányzója

575 éve, 1446. június 5-én választották meg a magyar rendek Hunyadi Jánost a Magyar Királyság kormányzójává.

Böjt nálunk és a nagyvilágban

Összhangban a kultúrák és vallások

Az olasz filmipar tündöklő csillaga

95 éves Gina Lollobrigida, aki az 50-es, 60-as években robbant be a köztudatba, és bár népszerűsége megkopott, stílusa és nőiessége máig hat. Az örök díva a Magyar Televízióban is vendégeskedett.