A mesék hatalma és az olvasás szeretete

Április másodika egy évente ismétlődő nemzetközi akciónap a gyermekirodalom, a könyvek és az olvasás megszerettetésére.

Kultúrsnack

2023.04.02 | olvasási idő: kb. 1 perc


Orosházi tanulók könyvet válogatnak a könyvtáros autónál
(MTI Fotó: Kunkovács László)

 „Otthon nálunk mindenki olvasott. Anyám is, apám is, nagyszüleim is. Ahogy elnéztem az arcukat, amint a könyv fölé hajolva hol elmosolyodnak, hol elkomorodnak, hol meg feszült izgalommal lapoznak egyet, azon gondolkoztam: hol járnak?… Mi van a könyvekben, mi az a titok, amit nem osztanak meg velem? Aztán megtanultam olvasni. És megtudtam, mi a könyvek titka. Az, hogy minden bennük van. Nemcsak a tündérek, a manók, királykisasszonyok, a gonosz boszorkányok, hanem én is meg te is, örömeinkkel, gondjainkkal, vágyainkkal, bánatunkkal, benne van a jó meg a rossz, az igaz és a hamis, a természet, a világmindenség; ez mind, mind elfér a könyvekben.” (Janikovszky Éva)

Részlet a Mese a csöpp aranyhalacskáról című meséből Tábori Nóra előadásában

A gyermekkönyvek nemzetközi napját világszerte A kis gyufaárus lány és A rendíthetetlen ólomkatona írója, a dán Hans Christian Andersen  – és egyben Csukás István ifjúsági író születésnapján – tartják. Az ünnep cseppet sem titkolt célja, hogy a gyermekekkel megszerettessék az olvasást, a könyveket. A sok digitális tartalom között, amellyel az újabb generációk találkoznak, különösen fontos ez a küldetés. Az olvasás kulcsa a fejlett belső képteremtő képesség: a képzelet. Meseolvasás közben feloldódnak a szorongások, csitulnak a félelmek, a dolgok helyükre kerülnek. Ezért fontos, hogy a gyermekek kis korban előbb találkozzanak olvasott mesékkel és csak később mozgóképekkel.

Generációk kedvenc könyveinek óriási könyvespolcává változott a Bethesda Gyermekkórház kerítése (MTVA/Bizományosi: Balaton József)

Borítókép: Csukás István Kossuth-díjas író gyerekek között a Kölyökvárban, az Almássy téri Szabadidő Központban. MTI Fotó: Ilovszky Béla, Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-898013

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 324 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Tengerre, magyar!

Számos hajójával a 80-as évek végéig szelte a tengereket a magyar kereskedelmi flotta. A Duna-tengerjárók új osztálya a Hazámmal indult útjára.

Beteljesült álom töltött káposztával

„Hajózok az életben, úton vagyok a bennem rejlő optimizmussal, életszeretettel, igazságérzettel. Ezért sem szeretem a volt szót, inkább mindig az érdekel, mi lesz, mi vár rám.” Így vallott az élethez való viszonyáról a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Bánsági Ildikó, akit születésnapján köszöntünk.

Az élet szerelmese

Születésének 75. évfordulóján emlékezünk a Jászai Mari- és Kossuth-díjas színművészre, Oszter Sándorra, akit betyárként ismert meg az ország, de volt gyártulajdonos és autóversenyző is.

110 éve nyitott újra a Fővárosi Állat- és Növénykert

Bár idén 156 éves, és a világ legrégebbi állatkertjei közé tartozik, hiszen 1866-ban nyitotta meg kapuit először, egy nagyobb megújulást követően 1912. május 20-án, 110 éve nyílt újra.