Tragédia a színpadon

Szellemet látott, tévedésből megölte apósát és őrületbe kergette szerelmét a magyar színész.

Ünnepek és hétköznapok

2023.04.01 | olvasási idő: kb. 2 perc


Igen, bizony, ez így történt, ám nem a valóságban, hanem a világot jelentő deszkákon, akárhányszor Shakespeare Hamlet című világhírű tragédiája került színre. Ilyen kattintásvadász címet azonban nálunk, az Archívum oldalán csak a bolondos április elsején olvashatnak.

A népszokás szerint az, akit április elsején valamilyen tréfával rászednek, a bolondját járatják vele, lesz az április bolondja. Nem tudjuk pontosan, hogyan alakult ki ez a népszokás. „Már az ókori görögök is” tréfálkoztak egymással tavaszköszöntés gyanánt, a rómaiak márciusi Hilaria fesztiválján pedig álruhás gúnyolódókba lehetett botlani. Egyesek szerint kelta eredetű szokásról van szó, mások szerint pedig onnan ered, amikor Franciaország 1582-ben áttért a Gergely-naptárra, IX. Károly király 1564-es roussillon-i ediktuma mondta ki január 1-jét az év első napjának. A hírek akkoriban nem terjedtek olyan gyorsan, így sokan még március végén ünnepeltek és bizony gúnyolódások tárgyává válhattak. Chaucer Canterbury mesék című művében is összekapcsolódik egymással a bolondozás és április elseje, a franciák reneszánsz költője, Eloy d’Amerval pedig áprilisi halra (poisson d’avril) utal, mely a korábbi évkezdet, a húsvét előtti böjt étele is lehetett. Francia nyelvterületen később gyakran ragasztottak papírból kivágott halat a gyanútlan „áldozat” hátára. A szokás keletkezését továbbra is homály fedi, ám sok országban a mai napig megviccelik egymást a szeszélyes időjárású április bolondos első napján az emberek. A valótlan történetektől kezdve a klasszikus tréfákon át (mint tárgyak, élelmiszerek felcserélése) digitális korunk a lehetőségek tárházát kínálja a vicces kedvűeknek.

Az azonban nem vicc, hogy ha az m3.hu oldalra kattintanak, sok érdekes műsort nézhetnek, folyamatosan bővülő Fotótárunkban pedig ide kattintva  jelenleg több mint 324 ezer fénykép közül válogathatnak.

Huszár bácsi, a Fővárosi Állat- és Növénykert telefonkezelője mérgesen fogadja a telefonhívásokat 1963. április elsején, miután folyamatosan telefonbetyárkodnak vele. (MTI Fotó: Mikó László)

Borítókép: Szeged, 1964. január 18. Kárpáthy Zoltán Hamlet szerepében William Shakespeare Hamlet című drámájának előadásán a Szegedi Nemzeti Színházban. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Készítette: Tóth Béla. Azonosító: MTI-FOTO-F_SZT19640118019

További cikkek:

Igazi férfiak és igazi nők

140 éve született egyik legnagyobb és legnépszerűbb írónk, Móricz Zsigmond. Epikája számos későbbi népszerű filmhez nyújtott remek alapot, amelyek a mai közönség számára is tartogatnak mondanivalót és értéket. Ilyen a Rózsa Sándorról szóló regényből készült film és neki köszönhetjük a Míg tart a szerelmet is. Persze nem csak Móricz műveit hoztuk a hétre. Középpontban a férfiak és a nők kapcsolata remek színészekkel és sziporkázó alakításaikkal, természetesen szórakoztató formában.

Koponyák és bordák a Rádióarchívumban

Hogy kerül a csizma az asztalra, azaz mi a kapcsolat a címben szereplő dolgok között? Ez is kiderül, mire végzünk a Rádióarchívumban és Felvételtárban tett rövid sétánkkal. Tartsanak velünk!

Vízipók, Kukori és a többiek

Vízipók-csodapók, Kukoriék és a nagy Ho-ho-ho-horgász. Szinte biztosak lehetünk benne, hogy ha ezeket a rajzfilmsorozatokat megemlítjük ismerőseink körében, valaki biztosan rá fogja vágni, hogy ezek közül egyik vagy másik a legnagyobb kedvence. Olyan rajzfilmekről beszélünk, amelyeken generációk nőttek föl. S bár rajzfilmek tömegével születnek manapság is, a mondanivaló és a kép egysége, bája, egyedisége a mai napig elvarázsol bennünket ezen sorozatok esetében.

Indián nyári kínálat az m3.hu-n!

A tikkasztó hőség után tartalmas, megújult kínálatot hozunk, hogy Önök kikapcsolódhassanak! A következő hetekben számos, évtizedek óta nem látott műsorral bővítjük az m3.hu palettáját. Mutatjuk az újdonságokat!