Tragédia a színpadon

Szellemet látott, tévedésből megölte apósát és őrületbe kergette szerelmét a magyar színész.

Ünnepek és hétköznapok

2023.04.01 | olvasási idő: kb. 2 perc


Igen, bizony, ez így történt, ám nem a valóságban, hanem a világot jelentő deszkákon, akárhányszor Shakespeare Hamlet című világhírű tragédiája került színre. Ilyen kattintásvadász címet azonban nálunk, az Archívum oldalán csak a bolondos április elsején olvashatnak.

A népszokás szerint az, akit április elsején valamilyen tréfával rászednek, a bolondját járatják vele, lesz az április bolondja. Nem tudjuk pontosan, hogyan alakult ki ez a népszokás. „Már az ókori görögök is” tréfálkoztak egymással tavaszköszöntés gyanánt, a rómaiak márciusi Hilaria fesztiválján pedig álruhás gúnyolódókba lehetett botlani. Egyesek szerint kelta eredetű szokásról van szó, mások szerint pedig onnan ered, amikor Franciaország 1582-ben áttért a Gergely-naptárra, IX. Károly király 1564-es roussillon-i ediktuma mondta ki január 1-jét az év első napjának. A hírek akkoriban nem terjedtek olyan gyorsan, így sokan még március végén ünnepeltek és bizony gúnyolódások tárgyává válhattak. Chaucer Canterbury mesék című művében is összekapcsolódik egymással a bolondozás és április elseje, a franciák reneszánsz költője, Eloy d’Amerval pedig áprilisi halra (poisson d’avril) utal, mely a korábbi évkezdet, a húsvét előtti böjt étele is lehetett. Francia nyelvterületen később gyakran ragasztottak papírból kivágott halat a gyanútlan „áldozat” hátára. A szokás keletkezését továbbra is homály fedi, ám sok országban a mai napig megviccelik egymást a szeszélyes időjárású április bolondos első napján az emberek. A valótlan történetektől kezdve a klasszikus tréfákon át (mint tárgyak, élelmiszerek felcserélése) digitális korunk a lehetőségek tárházát kínálja a vicces kedvűeknek.

Az azonban nem vicc, hogy ha az m3.hu oldalra kattintanak, sok érdekes műsort nézhetnek, folyamatosan bővülő Fotótárunkban pedig ide kattintva  jelenleg több mint 324 ezer fénykép közül válogathatnak.

Huszár bácsi, a Fővárosi Állat- és Növénykert telefonkezelője mérgesen fogadja a telefonhívásokat 1963. április elsején, miután folyamatosan telefonbetyárkodnak vele. (MTI Fotó: Mikó László)

Borítókép: Szeged, 1964. január 18. Kárpáthy Zoltán Hamlet szerepében William Shakespeare Hamlet című drámájának előadásán a Szegedi Nemzeti Színházban. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Készítette: Tóth Béla. Azonosító: MTI-FOTO-F_SZT19640118019

További cikkek:

Avar István - Szénfejtésből színpadi gyémánt

A 20. század második felének egyik legnagyszerűbb klasszikus színésze volt a 90 éve született Avar István. „Megmagyarázhatatlan varázs a színész és a közönség találkozása az esti előadáson. Boldoggá tesz, doppingol.” – vallotta.

Minden este Zenthe!

100 esztendeje született a színművész, akit a szakma és a közönség egyformán elismert és szeretett, saját bevallása szerint tenyerén hordozta a Jóisten. Zenthe Ferenc emléke előtt tisztelgünk, s hogyan is tehetnénk ezt méltóbban, mint (legnépszerűbb tévés, illetve színházi szerepeinek)[https://archivum.mtva.hu/m3/open?collection=M3-WmVudGhlMTAw&fbclid=IwAR30uvaouSlDQMy-UhkS6X0h9hYZL1Sr2SDlw41HayqT1x_woT4Na8EbhKQ] felidézésével?

90 éve született Pápai Erzsi

Születésének 90. évfordulóján Pápai Erzsire, a Nemzeti Színház örökös tagjára emlékezünk, aki eszményi megformálója volt történelmi névrokonának, I. Erzsébet királynőnek Schiller drámájában, és számos további alakítására is emlékezhet a nagyérdemű. Ezekből szemezgetünk a Nemzeti Fotótár képeiből készült válogatásunkban.

Szabó Gyulára emlékezünk

SKICC című rovatunkban ezentúl a Nemzeti Archívum legrégebbi gyűjteményi egysége, a Sajtóarchívum anyagait olvashatják sok-sok érdekességgel. Ezúttal a 10 éve elhunyt Szabó Gyulára emlékezünk.