A Nemzeti Filharmonikusok online műsora

Az MTVA és a Nemzeti Filharmonikusok szeretné megkönnyíteni a kultúrához történő hozzáférést. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körhöz juthassanak el az értékes komolyzenei tartalmak, az MTVA archívumi felületén ingyenesen és szabadon elérhetők a zenekar felvételei.

2020.04.30 | olvasási idő: kb. 0 perc


A Nemzeti Filharmonikus Zenekar története 1923-ig nyúlik vissza: akkor alapították Székesfővárosi Zenekar néven. 1952-ben az akkor Magyar Állami Hangversenyzenekar nevet viselő együttes élére a világhírű magyar karmester, Ferencsik János került, és haláláig igazgatta. Ezt követően Kobayashi Ken-Ichiro, majd Kocsis Zoltán vették át a zenekar vezetését. 2017 óta Hamar Zsolt a zeneigazgató. A klasszikus művek mellett a közelmúlt és napjaink magyar zenéjét is megszólaltatják, hangsúlyos Bartók-repertoárjuk, valamint népszerűek kamarazenei és ifjúsági koncertsorozataik is.

A Nemzeti Énekkar 1985-ben alakult, története alatt Magyarország vezető hivatásos kórusává vált, melynek repertoárján egyaránt szerepelnek zenekar-kíséretes kompozíciók, oratóriumok, valamint a cappella művek. A kora barokktól kezdve a kortárs darabokig mindenre nyitottak, merev műfaji határok. Az együttes a hazai koncertek mellett nemzetközi felkéréseknek is rendszeresen eleget tesz. Az együttes művészeti vezetője 2016. január 1-től Somos Csaba.

Online programfüzet

François Leleux és az NFZ - Meghallgatom
Brahms és Puccini - Hamar Zsolt - Meghallgatom
Dvorak: Stabat Mater - Carlo Montanaro- Meghallgatom
Dvorak: Requiem - Hamar Zsolt - Meghallgatom
Bécsi klasszikus mesterek Ton Koopmannel- Meghallgatom
„NEW YEAR’S EVE” - Nemzeti Énekkar - Meghallgatom
Hatvan esztendő világai - Sylvain Cambreling- Meghallgatom
Mahler: II. szimfónia "Feltámadás" - Meghallgatom
Origo - Eötvös Péter - Meghallgatom
…mint üstnek zengése - Kovács János - Meghallgatom
Hősi élet - Michael Sanderling - Meghallgatom
mozArt - Hamar Zsolt- Meghallgatom
További cikkek:

Győri Ilonára emlékezünk

A Jászai Mari-díjas színművész 95 évvel ezelőtt született, sokak emlékezetében a Mézga család Paulájának hangjaként él.

„A bélyeg maga a történelem”

22 alapító ország – köztük hazánk is – azzal a céllal hozta létre a Postai Világnapot 1969-ben, hogy felhívják a figyelmet a több mint kétezer éves múlttal rendelkező postai szolgáltatás gazdasági és társadalmi jelentőségére.

Erkel és a magyar opera ünnepe

A magyar nemzeti opera megteremtője és Himnuszunk szerzője 1810. november 7-én jött világra Gyulán, ez 2013 óta a magyar opera napja is. Ezen a napon nyílt újra felújítását követően a Magyar Állami Operaháznak a karmesterként, zongoristaként és pedagógusként is működő zeneszerző nevét viselő Erkel Színháza, Közép-Európa legnagyobb ültetett nézőtérű teátruma, ahol generációk szerethették meg az operák sokszínű világát.

Szobafestőből filmcsillag

110 éve született a Kossuth-díjas színész, Görbe János, aki mielőtt a színészek rögös útjára lépett volna, fivéreivel kitanulta a szobafestő mesterséget.