150 éves a magyar bélyeg!

A bélyeggyűjtés először csak a gyerekek játéka volt, ami ma már felnőttek millióinak lázas szenvedélye.

Kultúrsnack

2021.05.03 | olvasási idő: kb. 2 perc


A világ egyik legnépszerűbb hobbija a filatélia, a postabélyegek, illetékbélyegek, illetve a hozzájuk kapcsolódó tárgyak, a bélyeggel ellátott borítékok, csomagok, okiratok gyűjtése. A bélyeggyűjtés ugyanakkor a történelem segédtudománya, hiszen a bélyegképek minden korban a társadalom számára fontosnak tekintett értékeket őrizték meg. Az első postai bélyeget 1840-ben Angliában adták ki Viktória királynő arcképével, és Penny Black néven vált híressé. Érdekessége, hogy még nem volt perforálva a széle, így ollóval kellett körbevágni. 

Papp Gyula tanár két diákot oktat a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének klubjában1956-ban. (MTI fotó: Simon Erika)

Bár az osztrák posta bélyegei már évek óta forgalomban voltak az országban, 1871-ben a Magyar Postaigazgatás is megkezdte az önálló bélyegkiadást. Az első bélyegek kőnyomatosak voltak, majd tíz év múlva már vízjeles papírra nyomtatták őket. A magyar bélyegkiadás alapelvei másfél évszázad óta értékállók: a magyar társadalom és a nagyvilág érdeklődésére egyaránt számot tartó, kiemelt értékkel bíró jeles események, évfordulók kerülnek bélyegre. Ezek mellett a sorozatok is igen népszerűek: 2021-ben debütálnak például a beporzó állatok és a magyarországi arborétumok, de persze bővül a Postatörténet-sorozat is.

Borítókép: Nagyítóval vizsgálja a bélyegeket egy szakértő. Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum
Azonosító: MTI-FOTO-827387 (MTI Fotó: Lajos György)

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 297 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Borítékolt remények

A rulett-termek és kártyaszobák világán kívül, a lottó és a totó késleltetett reményein túl, mindenki azonnal megkísérthette a sorsot.

Schubert Éva, aki több nyelven volt képes mindent és mindenkit eljátszani

Kölcsey Ferenc távoli rokona, egyik ükanyja a költő unokahúga volt, dédapjának testvére vándorszínészkedett, Petőfivel együtt lépett fel Székesfehérvárott.

Töltsék velünk az ünnepeket!

Az m3.hu kihagyhatatlan karácsonyi „menüvel” járul hozzá a meghitt ünnepekhez. Évtizedek óta nem látott értékes műsorokat ajánlunk nézőink figyelmébe, amelyekkel az év utolsó 2 hetét szórakoztató társaságban, legnagyobb művészeinkkel tölthetik.

We are the World! – Gondolatok a Föld napjára

Ez a nap minden évben felhívás arra, hogy vigyázzunk a Földre, amelyen kívül számunkra egyelőre nincs hely.