150 éves a magyar bélyeg!

A bélyeggyűjtés először csak a gyerekek játéka volt, ami ma már felnőttek millióinak lázas szenvedélye.

Kultúrsnack

2021.05.03 | olvasási idő: kb. 2 perc


A világ egyik legnépszerűbb hobbija a filatélia, a postabélyegek, illetékbélyegek, illetve a hozzájuk kapcsolódó tárgyak, a bélyeggel ellátott borítékok, csomagok, okiratok gyűjtése. A bélyeggyűjtés ugyanakkor a történelem segédtudománya, hiszen a bélyegképek minden korban a társadalom számára fontosnak tekintett értékeket őrizték meg. Az első postai bélyeget 1840-ben Angliában adták ki Viktória királynő arcképével, és Penny Black néven vált híressé. Érdekessége, hogy még nem volt perforálva a széle, így ollóval kellett körbevágni. 

Papp Gyula tanár két diákot oktat a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének klubjában1956-ban. (MTI fotó: Simon Erika)

Bár az osztrák posta bélyegei már évek óta forgalomban voltak az országban, 1871-ben a Magyar Postaigazgatás is megkezdte az önálló bélyegkiadást. Az első bélyegek kőnyomatosak voltak, majd tíz év múlva már vízjeles papírra nyomtatták őket. A magyar bélyegkiadás alapelvei másfél évszázad óta értékállók: a magyar társadalom és a nagyvilág érdeklődésére egyaránt számot tartó, kiemelt értékkel bíró jeles események, évfordulók kerülnek bélyegre. Ezek mellett a sorozatok is igen népszerűek: 2021-ben debütálnak például a beporzó állatok és a magyarországi arborétumok, de persze bővül a Postatörténet-sorozat is.

Borítókép: Nagyítóval vizsgálja a bélyegeket egy szakértő. Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum
Azonosító: MTI-FOTO-827387 (MTI Fotó: Lajos György)

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 297 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Kirándulás a késő barokk építészet történetébe

Múlt századi filmek 21. századi látványban? Lehetséges!

Ki ne látta volna még az 1966-ban forgatott, Fekete István regényéből készült sorozatot, a Tüskevárat? Generációk nőttek föl Tutajos, Bütyök és Matula bácsi kalandjain. Az eredeti filmkockák azonban mára az idő és a sok vetítés miatt koszosak, megviseltek lettek, s a manapság elvárt igényeket sem elégítik ki minőségben, részletgazdagságban.

Szovjet csapatkivonás Magyarországról

1990. március 10-én Moszkvában aláírták a szovjet csapatok Magyarországról való kivonásáról szóló egyezményt. 1991. június 19-én az „ideiglenesen” Magyarországon állomásozó utolsó szovjet katona is elhagyta hazánkat.

Budapest, Csudapest

Föld alatt, majd föld fölött és időben is elkezdtük bebarangolni fővárosunkat, hogy megmutassunk néhányat érdekességeiből. Ugyanezt folytatjuk, mégis nagyon másképp, hiszen a Csudapest című film felújított UHD-verziójával kalandozzuk körbe Budapestet.