Február 4-én rajtol a pekingi téli olimpia

Magyarország négy sportágban 14 sportolóval vesz részt a játékokon, ennek kapcsán egy régi, kedves pillanatot is felidézünk egy korábbi olimpiáról.

Kultúrsnack

2022.02.03 | olvasási idő: kb. 2 perc


A 2022-es pekingi téli olimpia és paralimpia kabalafigurái Ping Tven Tven és Suej Ron Ron, előbbi egy óriáspanda, a távol-keleti ország egyik legismertebb jelképe. Nevében a Ping jeget, a Tven Tven pedig erőt és vidámságot jelent. Suej Ron Ron egy szemekkel és végtagokkal rendelkező kínai lampion, amelynek nevében a Suej a havat, a Ron Ron pedig az integrációt, illetve a toleranciát jelenti.

A 2022-es pekingi téli olimpia és paralimpia kabalái (Fotó: Sajtóarchívum)
Az olimpia helyszínei (Fotó: Sajtóarchívum)

Hazánk eddig 1 arany-, 2 ezüst- és 4 bronzérmet szerzett az 1924 óta megrendezett téli olimpiákon. A történelmi aranyérmet Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor alkotta négyes nyerte a rövidpályás gyorskorcsolyázók váltóinak 5000 méteres versenyében, 2018-ban, Phjongcshangban. A váltó ezzel folytatta akkori nagyszerű sorozatát, ugyanis a megelőző három év minden világversenyéről éremmel tértek haza. A kilátások most is nagyon biztatóak az elmúlt évek eredményeinek tekintetében.

A magyar csapat a 2018-as olimpia kabalájával, Szuhoranggal, a fehér tigrissel. (Fotó: Sajtóarchívum)

És ha már kabalák és történelem, ki ne emlékezne arra a kedves fotóra, amelyen Egerszegi Krisztina Hodorival és élete első olimpiai aranyérmével látható… 
Hodori, a „Tigrisfiú” (Ho=tigris, dori=fiúcska) nagyon szép emlék az úszónő életében, az 1988-as szöuli nyári olimpián, 14 évesen, a magyar csapat legfiatalabb tagjaként 200 háton Európa-csúccsal lett a világ legjobbja. Pár nappal korábban 100 háton magyar csúccsal nyert ezüstérmet, egy századdal maradt le a dobogó legfelső fokáról. Négy év múlva viszont „Egérke” már három arannyal tért haza a barcelonai olimpiáról. 

Egerszegi Krisztina, Szabó József és Güttler Károly úszó olimpiai érmesek Hodorival a 24. nyári olimpiai játékokon, Szöulban. (MTI Fotó: Németh Ferenc)

BORÍTÓKÉP: Gyorskorcsolyázók edzenek 1962. decemberében a városligeti Műjégpályán. (Fotó: MIT/Petrovits László)

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 310 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Böjt nálunk és a nagyvilágban

Összhangban a kultúrák és vallások

"Zene nélkül...."

Ki ne tudná folytatni a közismert dal szövegét, ami a legendás sorsú, fantasztikus tehetségű Máté Péter nevéhez és hangjához kapcsolódik. Ma lenne 75 éves, rá emlékezünk.

Pécsi Ildikó 80!

A Csongor és Tünde Ilmája, Noémi az Aranyemberből, Antigoné, Csámpás Rozi... Idén ünnepli 80.születésnapját a színésznő, aki ezek mellett a szerepek mellett még sok másikkal örvendeztette meg a közönséget 1959 óta tartó pályafutása során. Szeretettel - és az m3.hu ünnepi műsorözönével - köszöntjük Pécsi Ildikót!

Liliomfi, aki Kolozsvárról érkezett Badacsonyba

Makk Károly 1954 augusztusában forgatta Szigligeti Ede vígjátékából a Liliomfit, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia tagjai 2012-ben a legjobb 53 magyar film közé válogattak. Gink Károly fotóművész ott járt a forgatáson, és kiváló felvételeket készített.