Boldog pí-napot kívánunk!

Mi köze a pitének a matematikához, hogyan kapcsolódik ehhez a március 14., és mik azok a pí-versek?

Kultúrsnack

2022.03.14 | olvasási idő: kb. 2 perc


Kevés olyan tantárgy van a diákok körében, amely ennyire megosztó, mint a matek. Március 14-én van a világnapja, 1988 óta nemzetközi pí-napként, 2020 óta pí- és matematika világnapjaként ünneplik e jeles napot. Ezt a témát járjuk kicsit körbe most.

Általános iskolás diákok jelentkeznek a tanórán. MTI Fotó/Magyar Fotó:Vadas Ernő

A pí egy valós szám, leggyakrabban a kör kerületének és átmérőjének hányadosaként definiálják. A dátum sem véletlen, a pí (3,14, jele: π) két tizedesjegyig kerekített értéke dátumra lefordítva március 14. Az ünnepnap ötletadója Larry Shaw (a pí hercegeként is emlegetik), amerikai fizikusprofesszor volt, aki e napon munkatársaival ínycsiklandó pitékkel árasztotta el a múzeum körcsarnokát, ahol dolgozott (pite, angolul pie). A pitékre a díszítés természetesen csakis a pí jele vagy a 3,14 minél több tizedesjeggyel kiírt száma lehetett, aminek azóta már rekordere is van, százezer kiírt tizedesjeggyel. 

Érdekesség, hogy léteznek pí-versek is, melynek kötött szabályai vannak. Azonban Szász Pál matematikus még a nemzetközi pí-versek mezőnyében is megállta a helyét, minden idők egyik legjobb magyar anyanyelvű pí-verse született a tollából még 1952-ben: 

3       1  4     1   5       9
Nem a régi s durva közelítés,
 2    6         5      3      5
mi szótól szóig így kijön
   8         9
betűiket számlálva.
   7        9                  3
Ludolph eredménye már,
 2   3     8             4      6
ha itt végezzük húsz jegyen.
 2    6          4    3      3     8
De rendre kijő még tíz pontosan,
 3   2    7        9
Azt is bízvást ígérhetem.

azaz 3,141 592 653 589 793 238 462 643 383 279…

Borítókép: Csokanai Erzsébet tanítónő Csáki Ferenc, Berkits László, Mohács Károly és Tóth László III. osztályos tanulóknak magyaráz a város új elemi iskolájának tantermében. MTI Fotó/Magyar Fotó: Járai Rudolf Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 313 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Strandok régen

Mintha idén elmaradna a strandszezon, úgy tűnik, az esőzés sosem ér véget, a nap sosem süt ki. Mi azért reménykedünk, hogy lesz majd igazi nyár meleggel, fürdőzéssel, s ennek kapcsán néhány budapesti strand múltját idézzük föl régi fotók segítségével.

Csoda a vasút szerelmeseinek: a Magyar Vasúttörténeti Park

Gőzmozdonyok, dízelmozdonyok, motorkocsik, villamos mozdonyok, személykocsik, hóekék és sínautók összesen 70 000 négyzetméteren. Ez a csodavilág a Magyar Vasúttörténeti Park.

Több mint száz esztendős az első pesti gyógyfürdő, a Szecska

A Széchenyi fürdő a hazai mélyfúrások úttörőjének, Zsigmondy Vilmos bányamérnöknek köszönheti létezését.

A szobrászművész, akinek az anyagok feltárták titkaikat

Búza Barna keze alá engedelmesen simult a kő, a bronz, a fa. 1970-ben diófából faragott egyházművészeti szobraiért VI. Pál pápa művészeti emlékérmet adományozott neki.