Boldog pí-napot kívánunk!

Mi köze a pitének a matematikához, hogyan kapcsolódik ehhez a március 14., és mik azok a pí-versek?

Kultúrsnack

2022.03.14 | olvasási idő: kb. 2 perc


Kevés olyan tantárgy van a diákok körében, amely ennyire megosztó, mint a matek. Március 14-én van a világnapja, 1988 óta nemzetközi pí-napként, 2020 óta pí- és matematika világnapjaként ünneplik e jeles napot. Ezt a témát járjuk kicsit körbe most.

Általános iskolás diákok jelentkeznek a tanórán. MTI Fotó/Magyar Fotó:Vadas Ernő

A pí egy valós szám, leggyakrabban a kör kerületének és átmérőjének hányadosaként definiálják. A dátum sem véletlen, a pí (3,14, jele: π) két tizedesjegyig kerekített értéke dátumra lefordítva március 14. Az ünnepnap ötletadója Larry Shaw (a pí hercegeként is emlegetik), amerikai fizikusprofesszor volt, aki e napon munkatársaival ínycsiklandó pitékkel árasztotta el a múzeum körcsarnokát, ahol dolgozott (pite, angolul pie). A pitékre a díszítés természetesen csakis a pí jele vagy a 3,14 minél több tizedesjeggyel kiírt száma lehetett, aminek azóta már rekordere is van, százezer kiírt tizedesjeggyel. 

Érdekesség, hogy léteznek pí-versek is, melynek kötött szabályai vannak. Azonban Szász Pál matematikus még a nemzetközi pí-versek mezőnyében is megállta a helyét, minden idők egyik legjobb magyar anyanyelvű pí-verse született a tollából még 1952-ben: 

3       1  4     1   5       9
Nem a régi s durva közelítés,
 2    6         5      3      5
mi szótól szóig így kijön
   8         9
betűiket számlálva.
   7        9                  3
Ludolph eredménye már,
 2   3     8             4      6
ha itt végezzük húsz jegyen.
 2    6          4    3      3     8
De rendre kijő még tíz pontosan,
 3   2    7        9
Azt is bízvást ígérhetem.

azaz 3,141 592 653 589 793 238 462 643 383 279…

Borítókép: Csokanai Erzsébet tanítónő Csáki Ferenc, Berkits László, Mohács Károly és Tóth László III. osztályos tanulóknak magyaráz a város új elemi iskolájának tantermében. MTI Fotó/Magyar Fotó: Járai Rudolf Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 313 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Dőry Virág 80

December 21-én ünnepli 80. születésnapját a Jászai Mari-díjas színésznő, jelmez- és divattervező, aki egzotikus szépségével és különleges vonzerejével meghódította a közönséget a színpadon és a filmvásznon egyaránt.

A Császár

Albert Flórián, a Ferencváros és a válogatott csatára, háromszoros gólkirály, a magyar futball egyetlen aranylabdása, a Nemzet Sportolója szeptember 15-én lenne nyolcvanéves.

Azok a csodálatos televíziós férfiak

A televíziózás világnapján ezúttal nem a gyönyörű bemondónőkre, hanem a korszakos férfi bemondókra emlékezünk.

"Az ember vagy csinál valamit vagy dögöljön meg!"

Ha van színész, akinek titokzatos tekintete és művészete beleégett az örökkévalóságba, az az övé. Személyisége feledhetetlen, emléke nemzedékeken átívelő. 90 éves lenne Latinovits Zoltán.