Itt a nyár, indul a strandszezon!

Néhány percben hangolódjunk az év legmelegebb évszakára, hiszen nyakunkon a nyár, a polcokon már készenlétben a nyári öltözet és az ehhez tartozó egyéb kiegészítők. Merüljünk most alá ezzel a kis visszatekintővel, a felszínen pedig a strapabíró Palma gumimatracok tartanak majd!

Múltidő

2022.06.12 | olvasási idő: kb. 3 perc


Joó Piroska manöken gumimatracot reklámoz (MTI Fotó: Németh József)

A II. világháború után nehezen talált magára a divat, természetesen a fürdőruha sem volt ez alól kivétel. A nyár beköszöntével azonban az emberek ugyanúgy vágytak a hűsölésre, így aztán sokan saját maguk varrták a fürdőruháikat, ihletet pedig a külföldi modellek ruháiból merítettek.  Az évtized végére aztán utolérte magát a szakma, ahol a tervezők divatbemutatókon mutatták be munkájukat.

Tavaszi-nyári kollekció egy divatbemutatón 1949-ben (MTI Fotó: Bartal Ferenc)

Az 50-es, 60-as években megjelent a konfekció, és az olcsó fürdőruhák elárasztották a boltokat. A nagyobb áruházak a párszáz forintos fürdőruhakínálattal csábították a vásárlókat, amelyben a mindenkori divatnak megfelelően megtalálható volt az egyrészes, a szoknyás fazonú, valamint a bikini is, az idő előrehaladtával pedig a fürdőruhák mérete egyre kisebb lett. A 70-es évektől beindult a fürdőruhaipar, az itthon gyártott és az importált ruhákból sem volt hiány az üzletekben.

Tavaszi fürdőruhakínálat, 1963 (MTI Fotó: Kácsor László)

A reklámszakma is felfedezte a fürdőruhában – illetve a női bájakban - rejlő lehetőségeket, így az akkori modelljeink fürdőruhában pózoltak egy-egy reklámozott tárgy mellett. Hogy a divat örökös körforgása mennyire jelen van a fürdőruhadivatban is, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a régi korok fazonjai manapság is rendre felbukkannak a strandokon.

Fürdőruhás modell táskarádiót reklámoz (MTI Fotó: Sziklai Dezső)

Most pedig emlékezzünk meg a kedvenc strandolós kiegészítőnkről, a gumimatracról is, amely nemcsak vizes szórakozásaink kelléke, hanem napozó-, de akár vendégágyfunkciót is betölthetett. Itthon az egyik legismertebb és legnépszerűbb termék a Palma gumimatrac volt, amelyből rengeteget gyártottak külföldre is. A nagyszülők szekrényében talán még most is lapul egy-egy Palma matrac a régi nyaralások örök emlékeként.

Befejezésül ezzel a kis lapozgató képsorozattal kívánunk minden kedves olvasónknak kellemes nyarat!

Strand, fürdőruha, gumimatrac - itt a nyár!

A Lapozgatóban látható képek:

  1. Gumimatracreklám 1963-ból (MTI Fotó: Németh József)
  2. Balaton, 1969. (MTI Fotó: Horling Róbert, Herczeg István)
  3. Vidám fürdőzők a Balatonban, 1951 (MTI Fotó: Gink Károly)
  4. Labdázó fiatalok, 1960  (MTI Fotó: Járai Rudolf)
  5. Napozás a Balatonon, 1962 (MTI Fotó: Balassa Ferenc)
  6. Gumimatracot reklámozó fiatalok, 1963 (MTI Fotó: Németh József és Gere László)
  7. Gumimatrac raktár, 1973 (MTI Fotó: Bisztray Károly)
  8. Strandolók a Balatonon, 1963 (MTI Fotó: Járai Rudolf)
  9. Strandolók a Gellért Gyógyfürdőben, 1947 (MTI Fotó/Magyar Képszolgálat: Ráth László)

 

Borítókép: Balatoni hangulat, 1963 
MTI Fotó: Bereth Ferenc, Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-842996

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

“Hej, ha ezt az én galambocskám megérhette volna…”

Szemes Mariról az emlékezetes Csehov-paródia fent említett szállóigéje jut eszünkbe, de emellett sokszínű tehetség volt. Ugyanolyan jól álltak neki a komolyabb, mint a humoros szerepek. Ma lenne 90 éves.

Játsszanak velünk a színházi világnapon!

1961 óta március 27-én ünnepeljük a színházi világnapot. Büszkén a magyar színjátszás gazdag hagyományaira és a magyar színművészet kiemelkedő alakjaira, ez alkalommal közös játékos ünneplésre invitáljuk Önöket.

Átkelőhelyből szimbólum

180 évvel ezelőtt, 1842. augusztus 24-én rakták le az első jelentős magyarországi folyami híd, a Széchenyi lánchíd alapkövét.

A gyógyulás helye

A Szemlő-hegy lábánál fakadó forrásokat már a rómaiak ismerték, az egykori falut a középkorban Felhévíznek hívták, a fürdő Lukács evangélistáról, az orvosok védőszentjéről kapta nevét.