Boldog születésnapot! 65 éves a magyar televíziózás

TV Maci, Öveges professzor legkedvesebb kísérletei, Abigél, Futrinka utca, A Hét, Ki mit tud?, Szeszélyes évszakok....és még sorolhatnánk azokat az ikonikus tévéműsorokat, amelyek ez idő alatt születtek. A magyar televíziózás 65 évéről emlékezünk meg pár percben.

Ünnepek és hétköznapok

2022.05.01 | olvasási idő: kb. 2 perc


Budapest, 1957. május 1. Ezzel az élőben sugárzott adással kezdte meg hivatalosan működését a Magyar Televízió. (MTI Fotó: Fényes Tamás)

Bár 1953-ban hozták létre a Magyar Televízió Vállalatot, de az első élő adásra 1957. május 1-ig kellett várni, amikor a május elsejei ünnepségeket közvetítették, így a magyar televíziózás évfordulóját ehhez a dátumhoz kötjük. Először csak heti néhány napon, pár órában volt közvetítés. A műsorújságban való megjelenésre egészen október 28-ig kellett várni, a Rádió Újság innentől kezdve már Rádió és televízió Újság címmel jelent meg. 11 évvel később, 1968-ban szintén kísérleti jelleggel pedig színes adásokat is láthatott a tévéműsorra éhes nézőközönség. Az első színes adás, szintén kísérleti jelleggel, 1968. május 5-én indult el.

A hat és fél évtizedes története alatt felejthetetlen tévéműsorok születtek, legendás bemondó- és műsorvezetőgárda alakult, amelyekre és akikre ma is jó szívvel emlékezünk. Ezen a napon az M3.hu két műsorral emlékezik meg e kerek évfordulóról: A Szabadság tértől a Futrinka utcáig, valamint a 20 éves a Magyar Televízió – Az elsők. Jó szórakozást kívánunk!

TV Maci, 1987. (MTI Fotó: Pintér Márta)

Borítókép: Kéti Sándor egy AT 550-O-011 DELTA típusú televíziót ellenőriz, 1964. MTI Fotó: Kovács Gyula. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Retro sorozatkvíz magyar kedvencekkel. Ki ismer többet?

Melyek a legnépszerűbb régi magyar sorozatok? Ki ismeri ezeket igazán jól? Aki a főcím egyetlen képkockájából megmondja, melyik műsorról van szó, az biztosan. Próbálják ki bátran magukat a sorozatkvízben!

Mindannyiunk Ötvös Csöpije, Sándor Mátyása, Zentay Dezsője

80 éves lenne Bujtor István, ez alkalomból felelevenítünk néhány kedves sztorit róla és pályafutásáról.

Eger hősei és krónikása

Minden évben október 17-én a győzelem napjára, az 1552-es ostrom hősi várvédőire, és a történetüket megörökítő íróra, Gárdonyi Gézára emlékezünk.

Húsvét – a keresztény világ legfőbb ünnepe

Virágvasárnapon sorra vesszük a húsvéti ünnepkör legfontosabb napjait. Húsvét az ünnepek ünnepe (sollemnitas sollemnitatum) a keresztény tanok szerint Jézus Krisztus kereszthalálát követő feltámadásának, az emberiség megváltásának ünnepe.