Boldog születésnapot! 65 éves a magyar televíziózás

TV Maci, Öveges professzor legkedvesebb kísérletei, Abigél, Futrinka utca, A Hét, Ki mit tud?, Szeszélyes évszakok....és még sorolhatnánk azokat az ikonikus tévéműsorokat, amelyek ez idő alatt születtek. A magyar televíziózás 65 évéről emlékezünk meg pár percben.

Ünnepek és hétköznapok

2022.05.01 | olvasási idő: kb. 2 perc


Budapest, 1957. május 1. Ezzel az élőben sugárzott adással kezdte meg hivatalosan működését a Magyar Televízió. (MTI Fotó: Fényes Tamás)

Bár 1953-ban hozták létre a Magyar Televízió Vállalatot, de az első élő adásra 1957. május 1-ig kellett várni, amikor a május elsejei ünnepségeket közvetítették, így a magyar televíziózás évfordulóját ehhez a dátumhoz kötjük. Először csak heti néhány napon, pár órában volt közvetítés. A műsorújságban való megjelenésre egészen október 28-ig kellett várni, a Rádió Újság innentől kezdve már Rádió és televízió Újság címmel jelent meg. 11 évvel később, 1968-ban szintén kísérleti jelleggel pedig színes adásokat is láthatott a tévéműsorra éhes nézőközönség. Az első színes adás, szintén kísérleti jelleggel, 1968. május 5-én indult el.

A hat és fél évtizedes története alatt felejthetetlen tévéműsorok születtek, legendás bemondó- és műsorvezetőgárda alakult, amelyekre és akikre ma is jó szívvel emlékezünk. Ezen a napon az M3.hu két műsorral emlékezik meg e kerek évfordulóról: A Szabadság tértől a Futrinka utcáig, valamint a 20 éves a Magyar Televízió – Az elsők. Jó szórakozást kívánunk!

TV Maci, 1987. (MTI Fotó: Pintér Márta)

Borítókép: Kéti Sándor egy AT 550-O-011 DELTA típusú televíziót ellenőriz, 1964. MTI Fotó: Kovács Gyula. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Szegedi dóm, az újrakezdés szimbóluma

Az 1879-es szegedi Nagyárvíz után a városatyák ünnepélyes fogadalmat tettek, hogy biztos alapokra új székesegyházat emelnek annak ígéreteként, hogy fokozatosan újjáépítik az egész várost is. Innen származik az 1930-ban felszentelt dóm közszájon forgó Fogadalmi templom elnevezése.

Szmoking és redingote, avagy mégis a ruha teszi…

Magyar hagyományai ugyan nincsenek, de a vicces nevű nemzetközi Öltözz Ki Nap (International Suit Up Day) az látszik bizonyítani, hogy – az év egy napján, október 13-án – mégiscsak a ruha teszi az embert. Az elegáns ruhának, öltönyöknek és kosztümöknek azonban minden korban megvolt a maga szerepe.

„Egy a párna, egy a részvény…”

135 éve született Budapesten Kabos Gyula. 15 évesen a Népszínházban statisztált, de izgalmában rossz helyre lépett, és a zenekari árokba zuhant. E szerencsétlen kezdet után emelkedett mégis máig fénylő filmcsillaggá.

A színész, akinek mindenki felismeri a hangját

Mécs Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, a nemzet művésze 1936. január 10-én született Budapesten.