Boldog születésnapot! 65 éves a magyar televíziózás

TV Maci, Öveges professzor legkedvesebb kísérletei, Abigél, Futrinka utca, A Hét, Ki mit tud?, Szeszélyes évszakok....és még sorolhatnánk azokat az ikonikus tévéműsorokat, amelyek ez idő alatt születtek. A magyar televíziózás 65 évéről emlékezünk meg pár percben.

Ünnepek és hétköznapok

2022.05.01 | olvasási idő: kb. 2 perc


Budapest, 1957. május 1. Ezzel az élőben sugárzott adással kezdte meg hivatalosan működését a Magyar Televízió. (MTI Fotó: Fényes Tamás)

Bár 1953-ban hozták létre a Magyar Televízió Vállalatot, de az első élő adásra 1957. május 1-ig kellett várni, amikor a május elsejei ünnepségeket közvetítették, így a magyar televíziózás évfordulóját ehhez a dátumhoz kötjük. Először csak heti néhány napon, pár órában volt közvetítés. A műsorújságban való megjelenésre egészen október 28-ig kellett várni, a Rádió Újság innentől kezdve már Rádió és televízió Újság címmel jelent meg. 11 évvel később, 1968-ban szintén kísérleti jelleggel pedig színes adásokat is láthatott a tévéműsorra éhes nézőközönség. Az első színes adás, szintén kísérleti jelleggel, 1968. május 5-én indult el.

A hat és fél évtizedes története alatt felejthetetlen tévéműsorok születtek, legendás bemondó- és műsorvezetőgárda alakult, amelyekre és akikre ma is jó szívvel emlékezünk. Ezen a napon az M3.hu két műsorral emlékezik meg e kerek évfordulóról: A Szabadság tértől a Futrinka utcáig, valamint a 20 éves a Magyar Televízió – Az elsők. Jó szórakozást kívánunk!

TV Maci, 1987. (MTI Fotó: Pintér Márta)

Borítókép: Kéti Sándor egy AT 550-O-011 DELTA típusú televíziót ellenőriz, 1964. MTI Fotó: Kovács Gyula. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A magyar nyelv nagymestere

Február 13-án ünnepli 90. születésnapját Grétsy László nyelvész, főiskolai tanár, az anyanyelvápolás egyik legismertebb személyisége, aki tortát nyert a keresztrejtvényével, és máig fő célja „Kaszparov” legyőzése.

A Tisza szabályozása

A Tisza nem csak a Duna leghosszabb mellékfolyója, egyben Magyarország nemzeti folyama is, mely 962 kilométeres hosszának nagyobb részét hazánk területén kanyarogja végig. Évszázadokig ez az olykor kiszámíthatatlannak tűnő kanyargósság volt a gondok forrása.

Magyar siker a Wall Streeten

730 forint volt a belépő ára…

Égető hiányt enyhített a megújult híd

75 éve adták át teljes szélességében a forgalomnak az újjáépített Margit hidat, melyet a második világháború során robbantottak fel a német megszállók.