„Minden úgy van jól, ahogy történt”

Karakterét nemzedékek imádták, olyan szenvedélyesen játszott salakon, mint a színházi deszkákon, és az ukrán fronton lezuhant a repülője, mégsem változtatott volna életén semmit. Halálának 10. évfordulóján emlékezünk Bárdy Györgyre.

Kultúrsnack

2023.05.27 | olvasási idő: kb. 3 perc


Azon kevesek közé tartozott, akinek volt lehetősége több negatív főhős, például Jumurdzsák karakterének megformálásától kezdve mindenki kedvenc Máris szomszédjának hangján át a hősszerelmes Rómeó eljátszására is. Ebben a színész páratlan tehetsége mellett a jókor jött véletleneknek is volt némi szerepük.

Bárdy György színművész portréja (MTI Fotó: Bara István)

Tizenhárom évesen már saját színjátszókört alapított, több mint hatvan éven át űzte aktívan a színészmesterséget, hatvannégy évesen lett apa, és kilencvenévesen még születésnapi partit tartott a Vígszínházban.

Humoros oldalát főként Gugyerák Alajos figurájának köszönhetően ismerte meg az ország, ám különböző színészeket is remekül tudott utánozni. Ennek példájaként a következő videóval emlékezünk meg a kellemes orgánumú színészóriásról:

Színészkollégák paródiája a Zsákbamacska című műsorból

Bárdy Györgyről bővebben a születésének 100. évfordulója alkalmából született cikkben, ide kattintva olvashatnak, az MTVA Archívum műsorkínálatában pedig a következő műsorokban láthatják a nagyszerű művészt: Az aranykesztyű lovagjai (ötrészes változat), Kéz kezet mos, Búcsú a fegyverektől, azaz...
Jó szórakozást kívánunk!

Borítókép: Bárdy György Richard Egli szerepében játszik F. Dürrenmatt Ötödik Frank (Egy magánbank operája) című művének próbáján Készítette: Keleti Éva Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-F__EV19630913068

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A nagy Caruso kis sikere Budapesten

1907. október 2-án, azaz éppen 115 évvel ezelőtt lépett fel Budapesten Enrico Caruso, az első sztártenor. Érkezése és itt-tartózkodása csaknem olyan tömeghisztériát eredményezett, mint a könnyűzenei sztárok látogatása manapság. Hogyan történhetett mégis, hogy a világszerte elismert énekes budapesti alakítása bukásként vonult be a történelembe?

Millenáris – a magyar versenysport bölcsője

Millenáris…, Pesten? A Thököly útnál? Csaknem mindenki értetlenkedik, a budai Millenárisra gondol. Pedig az első, a régi Millenáris ma is megvan még. Igaz, alig lehet észrevenni, de nem messze tőle ott hömpölyög a nagyvárosi forgalom.

Egy megszelidíthetetlen „kiskutya”

Kánikula, a nyaranta meg nem kerülhető forróság hetei. Honnan származik az elnevezés?

Nemzeti Múzeum - a kezdetek

A Kárpát-medence történelmének legjelentősebb műkincsgyűjteménye található a klasszicista stílusú 109 x 70 méteres épületben. A két udvarral rendelkező létesítmény párkánymagassága 24 méter, beépített alapterülete pedig 7894 négyzetméter.