Kapcsolódó cikkek:

Háry, a XXI. századi hős

Hogy kicsoda Háry János? A nagyot mondó bakát nem kell különösebben bemutatni. Garay János elbeszélő költeménye alapján írt daljátékával Kodály Zoltán egy csapásra ismertté és népszerűvé tette alakját, a magyar kultúra napjainkig élő, szerves részévé vált.




Búcsúzzunk vidáman 2019-től!

És persze kezdjük ugyanilyen derűsen az új esztendőt. Mutatjuk, mivel készültünk, hogy jó hangulatban teljen az év vége, és ugyanígy közeledjen az újév. Humort minden mennyiségben, és egyéb ikonikus klasszikusokat hozunk, amelyeket mindig szívesen újranézünk, így garantált a kikapcsolódás.

2019.12.27 | olvasási idő: kb. 5 perc


Vastyúk is talál szeget...

December 27-től minden nap a L'art pour l'art társulattal találkozhatnak kedvelőik a Vastyúk is talál szeget című műsorban. Laár András, Dolák-Saly Róbert, Galla Miklós, Pethő Zsolt, Szászi Móni és Nagy Natália, és persze az általuk megformált állandó szereplők mosolyt csalnak az arcunkra. Hogy ki a kedvencünk? Besenyő Pista bácsi, az esetlen Pandacsöki Boborján, vagy esetleg a nyomulós nagypapa? Szerencsére nem kell döntenünk, a társulat így kerek egész. Mindenkit szerethetünk valamiért, és hálásak lehetünk, amiért immár 33 éve hoznak vidámságot az életünkbe. A hazai abszurd humor megteremtőit már csak azért is ajánljuk, mert létezésük igazi humortörténelem, nincs másik állandó társulat, amely ilyen régóta és ekkora sikerrel mulattatná a közönséget.


A L'art pour l'art 1990-ben

 

Érkezik a nagyot mondó baka

December 30-án Jankovics Marcell és Richly Zsolt Háryja adja a műsorkínálat üde színfoltját. Az 1983-ban készült egész estés animációs filmet immár digitálisan felújított, nagy felbontású (UHD) változatban láthatja a közönség. A szájhős katona kalandjai nemcsak a történet, hanem Kodály örökzöld szerzeményei miatt is népszerűek több évtized elteltével is. S hogy mi a különbség az eredeti és az UHD-felbontású, felújított változat között? Aki megnézi, azonnal látni fogja. (Erről szóló cikkünket itt olvashatja.)

Szilveszter 1973

December 31-én egy régi, legendás szilveszteri műsort idézünk föl. Konferansziéja Brachfeld Siegfried és Ősz Ferenc volt, és tagadhatatlanul legnagyobb attrakciója Hofi Géza és Koós János kettőse. A közönségnek örömöt szerző számtalan poén mellett ebben a műsorukban látható Rhoda Scott-paródiájuk. Emellett Alfonzó, a Szegvári Katalin által moderált humoristavita Mikes Györggyel és Somogyi Pállal, és Bárdy György mint parodista látható. Nem érdemes kihagyni a táncdalfesztivál-paródiát sem, amelyet Fenyvesi Gabi ad elő. De nem lövünk el minden poént, inkább győződjenek meg róla az m3-hu-n, mi mindent tartogatott a nézők számára a szilveszteri összeállítás 1973-ban.


Hofi Géza és Koós János az 1973-as szilveszteri műsorban

Csudapest

Hogy 2020 is jól induljon, a szilveszteri buli fáradalmait a Csudapest című klasszikus nagy felbontású változatával pihenhetjük ki. A Budapest legszebb pontjain végigvonuló romantikus történetet nem lehet megunni. Aki szereti fővárosunkat, minden adandó alkalommal újranézi. UHD-ben, felfrissült és részletgazdagabb látványvilággal ráadásul még nagyobb élményt nyújt az ismert helyszínek bebarangolása január 2-án.

Osztrigás Mici és a Szalag sztorik

Az örökifjú díva, Galambos Erzsi idősebbek és fiatalabbak szívéhez egyaránt utat talál. 1948 óta varázsolja el a közönséget bárhol, akár színpadon, akár mozgóképen. Pályájának kezdetét a Szalag sztorik című műsorban idézzük föl a művésznő segítségével, hogy aztán az egyik leghíresebb szerepében, Feydau színdarabjában a címszereplő Osztrigás Miciként csodálhassuk meg. Fényes Szabolcs zenéje ugyanolyan kortalan, mint a művésznő, nem érdemes hát kihagyni ezt a nagy találkozást. Nem maradt más hátra, mint az m3.hu-ra kapcsolni. 

 

 

 

 

Ünnep - Budapest, 1958. május 15. Szilveszteri, Újévi reklámfotó. MTI Fotó: Vadas Ernő, Azonosító: MTI-FOTO-801618

További cikkek:

A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar online műsorai

Az MTVA, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar szeretné megkönnyíteni a kultúrához történő hozzáférést. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körhöz juthassanak el az értékes komolyzenei tartalmak, az MTVA archívumi felületén ingyenesen és szabadon elérhetők a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar felvételei.

„Halló, halló, itt rádió Budapest”

1925. december elsején hangzott el az ünnepi bejelentés, amely a magyar rádiózás immár 95 esztendős történetének nyitányát jelezte.

Első a szép beszédben

40 éve távozott Ráday Imre színész, rendező és tanár, aki az első hangosfilmek „snájdig úrifiújának” skatulyájából végül a színpadon szabadult.

Nem kívánt vacsorától a világhírig

Zajtalan gyufa, dinamó, porlasztó, holográfia, torziós inga, golyóstoll, Ford T-modell alkatrészei, bűvös kocka, C-vitamin, a számítógépek működési elve… ez a sok találmány mind magyar feltalálók nevéhez köthető.