Műsorok a javából!

Egy éve annak, hogy 2019. május 1-jén az m3 adása online térbe költözött. Ez alkalomból különleges kínálattal jelentkezünk, válogatva az elmúlt évtizedek legnagyobb kedvenceiből és az elmúlt egy év legnézettebb műsoraiból.

Házon belül

2020.04.30 | olvasási idő: kb. 5 perc


A Fekete István regényéből készül A koppányi aga testamentuma című film sikere évtizedek múltán sem csillapszik, igazi közönségsiker, éppen ezért látható újra az m3.hu-n. A film különlegessége, hogy az első színes magyar tévéfilm, amelyet 1967-ben forgattak Zsurzs Éva rendezésében. A kalandos cselekmény a török időkben játszódik, a szereplőgárdát pedig nem kell bemutatni, hiszen mindannyiunk kedvencei: Benkő Gyula, Benkő Péter, Tolnay Klári, Bessenyei Ferenc, és még hosszan sorolhatnánk a színészóriások neveit. De inkább nézzék meg a filmet!
Benkő Péter A koppányi aga testamentuma című filmben
Szakonyi Károly híres kétfelvonásos keserű komédiája, az Adáshiba már a hetvenes években, a televíziózás elterjedése után nem sokkal aktuális volt, és napjainkra csak még érvényesebbé vált a mondanivalója. Az emberi kapcsolatokról, társadalomról és reményről szól. A járvány miatti bezártság időszakában, amikor nekünk is újra kell definiálnunk ezeket a fogalmakat, talán egészen más szemmel, különleges élményként nézhetjük ezt a tévéfilmet. Az Adáshiba szórakoztatva gondolkodtat el, de akár önmagában a kiváló szereplők alakításai miatt is érdemes időtöltésül választani. A technológia rendkívüli mértékben fejlődött a hetvenes évek óta. Igazi csemege az első magyar tudományos-fantasztikus sorozatnak készült Pirx kapitány kalandjai, amely Stanislaw Lem világhírű sci-fi író novelláiból kiindulva készült. A sorozatban neves magyar színészek - többek között Básti Lajos, Sunyovszky Szilvia, Papp János és Márkus László - közreműködésével jelenítik meg a képzeletbeli jövőt, amelyben emberek és gépek közösen élnek és oldják meg a mindennapi - vagy éppen nem mindennapi - problémákat. 2020-ból nézve a sorozat elképzelt megoldásai még szórakoztatóbbak, megéri (újra) megnézni az epizódjait. Kutya és/vagy kisbaba szerepeltetése mindig fél siker. Tudták ezt a Kántor című sorozat alkotói is, amelynek főszereplője Csupati őrmester (Madaras József) mellett Kántor, a nyomozókutya. A recept bevált és a Szamos Rudolf közönségsiker regényeiből készült széria évtizedekre megalapozta a bűnügyi sorozatok műfaját, az 1975-76-ban forgatott fekete-fehér sorozatot az NDK-ban is bemutatták. A szerethető rendőrök, a rendkívüli képességű kutya és a rejtélyek kiegyensúlyozott egyvelege máig tartó népszerűséget biztosít.
Kántor Csupati őrmester ölében (MTI Foto: Kiss Júlia)
A Honthy Hanna főszereplésével 1928-ban bemutatott operett története elevenedik meg tévéfilmen a híres színészpáros, a "magyar színjátszás ikercsillagai", azaz Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán főszereplésével A régi nyár című zenés filmben. A film témája a színházi világ, színészek, szerelmek és szülői szeretet. A szereplők alakításai és Keleti Márton biztos keze külön-külön is garancia a sikerre.
Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán otthonukban (MTI Foto: Keleti Éva)
A táncdalfesztivál sugárzásának idején több millió embert ültetett a tévékészülékek elé. Ez egyrészt a technikának, a tévé általi elérhetőségének, másrészt a műfaj újdonságának, a csillogó külsőségeknek és a valóban tehetséges előadóknak volt köszönhető. Évtizedes karrierek indultak el az Erkel Ferenc Színház színpadáról, olyan előadók, akiket azóta sem feledünk és a rádiók lejátszási listáinak is mindennapos vendégei, gondoljunk csak Kovács Katira, Katona Klárira, Koós Jánosra vagy az Illés Együttesre. Természetesen a sort hosszan folytathatnánk még, de inkább mutatjuk, hiszen ezekből a táncdalfesztiválokból idézünk föl néhányat, biztosak vagyunk benne, hogy sokak örömére.
A Generál együttes a táncdalfesztiválon 1972-ben (MTI Foto: Tormai Andor)
A jó kedvet - ahogyan az elmúlt esztendőben már megszokhatták a nézők - a hétvégén a Telepódium adásai szállítják: szombaton és vasárnap is hozunk egy-egy kacagtató jelenetet a legjobbaktól, természetesen neves művészek előadásában. Ehhez csatlakozik a nagy nevettető, Hofi Géza, A szomjas magyar című műsorával, mindenképpen érdemes tehát az m3.hu-ra kapcsolni, tartsanak velünk a következő évben is! Borítókép: Budapest, 1966. augusztus 20. Az Erkel Színház színpadán a díjnyertes előadók a Magyar Rádió és Televízió első táncdalfesztiváljának döntőjében. MTI Fotó: Szebellédy Géza, azonosító: MTI-FOTO-852407
További cikkek:

Aki világsztár táncos-komikus lehetett volna, mégis hazatért

Ifj. Latabár Árpádot magas termete és lenyűgöző színpadi mozgása emelte a legnagyobbak közé, holott egy közismert színészdinasztia tagjaként, közkedvelt fivére árnyékában nem volt könnyű dolga. 120 éve született a Mágnás Miska legendás Mixi grófját is alakító színművész.

„A színház az a félelem nélküli boldog élet, az a teljesség”

Már kétéves korában a Vígszínház színpadán állt, és ott is maradt egész életére. Ma lenne 95 éves a színészkirálynő, Ruttkai Éva.

New York a Nagykörúton

1894 augusztusában adták át az amerikai New York Életbiztosító Társaság palotáját, a híres kávéház október végén nyílt meg.

Csoda a vasút szerelmeseinek: a Magyar Vasúttörténeti Park

Gőzmozdonyok, dízelmozdonyok, motorkocsik, villamos mozdonyok, személykocsik, hóekék és sínautók összesen 70 000 négyzetméteren. Ez a csodavilág a Magyar Vasúttörténeti Park.