Műsorok a javából!

Egy éve annak, hogy 2019. május 1-jén az m3 adása online térbe költözött. Ez alkalomból különleges kínálattal jelentkezünk, válogatva az elmúlt évtizedek legnagyobb kedvenceiből és az elmúlt egy év legnézettebb műsoraiból.

Házon belül

2020.04.30 | olvasási idő: kb. 5 perc


A Fekete István regényéből készül A koppányi aga testamentuma című film sikere évtizedek múltán sem csillapszik, igazi közönségsiker, éppen ezért látható újra az m3.hu-n. A film különlegessége, hogy az első színes magyar tévéfilm, amelyet 1967-ben forgattak Zsurzs Éva rendezésében. A kalandos cselekmény a török időkben játszódik, a szereplőgárdát pedig nem kell bemutatni, hiszen mindannyiunk kedvencei: Benkő Gyula, Benkő Péter, Tolnay Klári, Bessenyei Ferenc, és még hosszan sorolhatnánk a színészóriások neveit. De inkább nézzék meg a filmet!
Benkő Péter A koppányi aga testamentuma című filmben
Szakonyi Károly híres kétfelvonásos keserű komédiája, az Adáshiba már a hetvenes években, a televíziózás elterjedése után nem sokkal aktuális volt, és napjainkra csak még érvényesebbé vált a mondanivalója. Az emberi kapcsolatokról, társadalomról és reményről szól. A járvány miatti bezártság időszakában, amikor nekünk is újra kell definiálnunk ezeket a fogalmakat, talán egészen más szemmel, különleges élményként nézhetjük ezt a tévéfilmet. Az Adáshiba szórakoztatva gondolkodtat el, de akár önmagában a kiváló szereplők alakításai miatt is érdemes időtöltésül választani. A technológia rendkívüli mértékben fejlődött a hetvenes évek óta. Igazi csemege az első magyar tudományos-fantasztikus sorozatnak készült Pirx kapitány kalandjai, amely Stanislaw Lem világhírű sci-fi író novelláiból kiindulva készült. A sorozatban neves magyar színészek - többek között Básti Lajos, Sunyovszky Szilvia, Papp János és Márkus László - közreműködésével jelenítik meg a képzeletbeli jövőt, amelyben emberek és gépek közösen élnek és oldják meg a mindennapi - vagy éppen nem mindennapi - problémákat. 2020-ból nézve a sorozat elképzelt megoldásai még szórakoztatóbbak, megéri (újra) megnézni az epizódjait. Kutya és/vagy kisbaba szerepeltetése mindig fél siker. Tudták ezt a Kántor című sorozat alkotói is, amelynek főszereplője Csupati őrmester (Madaras József) mellett Kántor, a nyomozókutya. A recept bevált és a Szamos Rudolf közönségsiker regényeiből készült széria évtizedekre megalapozta a bűnügyi sorozatok műfaját, az 1975-76-ban forgatott fekete-fehér sorozatot az NDK-ban is bemutatták. A szerethető rendőrök, a rendkívüli képességű kutya és a rejtélyek kiegyensúlyozott egyvelege máig tartó népszerűséget biztosít.
Kántor Csupati őrmester ölében (MTI Foto: Kiss Júlia)
A Honthy Hanna főszereplésével 1928-ban bemutatott operett története elevenedik meg tévéfilmen a híres színészpáros, a "magyar színjátszás ikercsillagai", azaz Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán főszereplésével A régi nyár című zenés filmben. A film témája a színházi világ, színészek, szerelmek és szülői szeretet. A szereplők alakításai és Keleti Márton biztos keze külön-külön is garancia a sikerre.
Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán otthonukban (MTI Foto: Keleti Éva)
A táncdalfesztivál sugárzásának idején több millió embert ültetett a tévékészülékek elé. Ez egyrészt a technikának, a tévé általi elérhetőségének, másrészt a műfaj újdonságának, a csillogó külsőségeknek és a valóban tehetséges előadóknak volt köszönhető. Évtizedes karrierek indultak el az Erkel Ferenc Színház színpadáról, olyan előadók, akiket azóta sem feledünk és a rádiók lejátszási listáinak is mindennapos vendégei, gondoljunk csak Kovács Katira, Katona Klárira, Koós Jánosra vagy az Illés Együttesre. Természetesen a sort hosszan folytathatnánk még, de inkább mutatjuk, hiszen ezekből a táncdalfesztiválokból idézünk föl néhányat, biztosak vagyunk benne, hogy sokak örömére.
A Generál együttes a táncdalfesztiválon 1972-ben (MTI Foto: Tormai Andor)
A jó kedvet - ahogyan az elmúlt esztendőben már megszokhatták a nézők - a hétvégén a Telepódium adásai szállítják: szombaton és vasárnap is hozunk egy-egy kacagtató jelenetet a legjobbaktól, természetesen neves művészek előadásában. Ehhez csatlakozik a nagy nevettető, Hofi Géza, A szomjas magyar című műsorával, mindenképpen érdemes tehát az m3.hu-ra kapcsolni, tartsanak velünk a következő évben is! Borítókép: Budapest, 1966. augusztus 20. Az Erkel Színház színpadán a díjnyertes előadók a Magyar Rádió és Televízió első táncdalfesztiváljának döntőjében. MTI Fotó: Szebellédy Géza, azonosító: MTI-FOTO-852407
További cikkek:

Egy pohár pezsgő Cilu művésznő emlékére!

Cilu. Mindenki így hívta Kállay Ilonát, aki eredetileg jelmeztervezőnek készült. Ehelyett remek színésznővé vált csodás orgánummal, érzéki kisugárzással, humorral és gyakran iróniával átitatott jellemábrázoló képességgel. Minden napját úszással kezdte a Lukács fürdőben, amikor pedig színészi hullámvölgye volt, fogta magát és megtanult franciául. Férjével, a szintén színész Kautzky Józseffel több, mint 50 évig éltek legendásan boldog házasságban; és ha tehették, minden este pezsgőt bontottak.

Pünkösdi agytorna

Nagyszüleink és az ő nagyszüleik még eredeti rendeltetésüknek megfelelően használták ezeket a használati tárgyakat, amelyekben a népi bölcsesség és szépérzék öltött alakot. Ismerős tárgyakat és elfeledett neveket hoztunk kvízünkben, lássuk, Ön mennyit tud összepárosítani!

Látogatás az alvilágban

Az UNESCO 1995. december 6-án a Világörökség részévé nyilvánította az Aggteleki- és a Szlovák Karszt barlangjait. Magyarország és Szlovákia közösen állította össze és terjesztette a Világörökség Bizottság elé pályázati anyagát.

Szegedi dóm, az újrakezdés szimbóluma

Az 1879-es szegedi Nagyárvíz után a városatyák ünnepélyes fogadalmat tettek, hogy biztos alapokra új székesegyházat emelnek annak ígéreteként, hogy fokozatosan újjáépítik az egész várost is. Innen származik az 1930-ban felszentelt dóm közszájon forgó Fogadalmi templom elnevezése.