Kapcsolódó cikkek:




Éltető erőforrás a víz

A Nemzeti Fotótár tematikus kiállítása a Budapest 2019 Water Summit eseménysorozat kísérőprogramja. Ennek képeit hoztuk el az érdeklődőknek ebben a formában is.

2019.10.16 | olvasási idő: kb. 15 perc


Magyarország a vizek országa, és ha már olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy hazánk bővelkedik ennek a természeti kincsnek a felszíni és felszín alatti forrásaiban egyaránt, kötelességünk ezzel kapcsolatos tudásunkat továbbadni. Éppen ezért 2013 és 2016 után újra Budapest ad otthont a Víz Világtalálkozónak. Az a tény, hogy Magyarország harmadszor is magára vállalta az esemény megrendezését, mutatja a probléma megoldása iránti elkötelezettséget.

A világtalálkozó középpontjában a víz áll, mint éltető elem és minden élőlény számára elengedhetetlen természeti erőforrás. A rendezvény ebben az évben a világszintű vízválság fenyegető veszélyére hívja fel a figyelmet. A probléma átfogó jellegére tekintettel az idei logó piros színű felirata is hangsúlyozza a téma fontosságát. A 2019-es világtalálkozó szlogenje: "Megelőzni a válságot". A találkozó célja, hogy a középpontba állítsa a problémát, és a politikai, gazdasági és tudományos élet szereplőinek fórumot biztosítson a megoldási lehetőségek kidolgozására.

A közmédia Nemzeti fotótárának képei az 1900-as évektől kezdve tanúskodnak életünkről. Létezésünk biológiai és társadalmi vonatkozásban egyaránt ezer szállal, elválaszthatatlanul kötődik a vízhez, ennek a lenyomata az itt látható egyedülálló gyűjtemény. Szeretnénk Önöknek megmutatni, hogy honnan jöttünk és merre tartunk.

Mivel egyre többen ismerik fel egyéni felelősségüket és feladataikat a válság megelőzésében, kijelenthetjük: az idő nekünk dolgozik. 

 

Galériáért kattintson a képekre!


Víztározók, jégtörők

 


Életképek a folyó mentén, vízi parádé a Dunán

 


Fürdők és fürdőzők

 


Sport

 


Szennyezés a Tiszán

 


Víztornyok, balatoni vitorlások

 


Magyarország madártávlatból

 


Mikrovilág

 


Árvíz

 


Hajók és barlangok

 


Állatok harmóniában a természettel

 

 

Borítókép: Hajnali fagy Nógrád megyében
Magyarország, Nógrád megye, Mihálygerge, Növényre fagyott harmat Mihálygergén 2016. április 26-án. Reggelre a derült, szélcsendes időben jelentősen lehűlt a levegő, az országban többfelé -3, -5 fokra csökkent a hőmérséklet. MTI Fotó: Komka Péter

 

További cikkek:

45 éve a képernyőn a Matula rejtélye

1978-ban éppen ezen a napon mutatták be a Szabó Magda regénye alapján készült nagy sikerű Abigél című tévésorozatot. Néhány érdekességet gyűjtöttünk az évfordulóra emlékezve.

Magyarország első kormányzója

575 éve, 1446. június 5-én választották meg a magyar rendek Hunyadi Jánost a Magyar Királyság kormányzójává.

Kockásfülű nyúl, Vackor és a többiek: gyereknapra szeretettel!

Közeledik a gyereknap, e csalóka május utolsó vasárnapja. A megújult M3 egész héten számos műsorral kedveskedik a legkisebbeknek, és talán nem csak nekik.

„A hang a lelkünkben születik”

Sass Sylvia Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnőt köszöntjük születésnapján, kinek varázslatos hangján az operairodalom legnagyobb szopránszerepei csendültek fel itthon és a világ legrangosabb operaszínpadain.